Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Högerextremister utanför Expressen sökte Thomas Mattsson

Publicerad: 23 mars 2018, 13:54

En grupp från den högerextrema Youtube-kanalen Granskning Sverige samlades på fredagen vid entrén till Expressen-huset på Kungsholmen i Stockholm där bland annat Expressen, Dagens Nyheter och Dagens industri har sina redaktioner.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiThomas Mattsson

Det var på fredagseftermiddagen som delar av ett högerextremt nätverk samlades i entrén till Expressen. På plats sökte de tidningens chefredaktör Thomas Mattsson.

– Ungefär samtidigt som jag och en delegation från Tidningsutgivarna träffade justitieminister Morgan Johansson i Rosenbad om problemen med olagligt innehåll på nätjättarnas plattformar, så gjorde ett högerextremt nätverk ett besök i Expressen-huset i Marieberg, förklarar Thomas Mattsson i ett mejl till Medievärlden.

Hur hanterades situationen?

– Rutinmässigt. Vi har skalskydd och bevakning och vi gjorde en journalistisk dokumentation och vi berättade om det i nyhetsförmedlingen. Helt normalt, alltså, och egentligen en påminnelse om att sådana här nätverk ju inte kan påverka vad som rapporteras trots att de så gärna vill tro det.

De personer som dök upp på Expressens redaktion i dag kom från den högerextrema Youtube-kanalen Granskning Sverige som Expressen tidigare granskat. Exakt hur många de var vet inte Thomas Mattson, men det har gjorts uppskattningar om fem-sex personer.

– Det är förstås inte olagligt att besöka en tidningsredaktion och be att få tala med mig, våra reportrar eller Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. Men det här var ju en politisk aktion, inget seriöst försök att ställa frågor eller att framföra mediekritik, och sådan propaganda deltar vi naturligtvis inte i.

Thomas Mattsson berättar vidare att det inte är första gången sådant här sker.

– Vid ett tillfälle kom jag och Christian Holmén, som är chef för vår grupp för undersökande journalistik, promenerandes mot Expressen-huset och såg en man som såg en smula skum ut som spanade mot vår entré. Han identifierades, diskret, som medlem i Nordiska motståndsrörelsen och lite senare greps några nazister utanför våra lokaler. De väntade på vår reporter David Baas som granskar främlingsfientlighet och några av dem hade knivar. Tyvärr är detta verkligheten i dag.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.