Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Höga mediechefer ska föregå med gott exempel”

Publicerad: 22 december 2017, 12:56

Pia Rehnquist, chefredaktör på Sydsvenskan. Ansvarig utgivare för Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist om varför 2017 var året då de pressetiska reglerna inte längre tolkas på samma sätt som tidigare – och om vikten av att höga mediechefer är tillgängliga även när de själva är föremål för granskning.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Vad var årets stora mediehändelse?

– Frågan kan tolkas på flera sätt men jag svarar terrordådet i Stockholm som enskild händelse. Det var dels en otroligt stor nyhetshändelse, dels en situation som ledde till reflektion och eftertanke kring journalistiken. För mig visade terrordådet – och inte #metoo – att de pressetiska reglerna inte längre tolkas på samma sätt som tidigare. Den utvecklingen har sedan fortsatt väldigt tydligt under hösten.

Vad var årets viktigaste publicering?

– SvD:s publicering av #tystnadtagning som jag anser startade den bredare #metoo-debatten i Sverige. Den var väldigt viktig i sig själv, men även som en start på en djupare diskussion om maktbalans mellan könen som fortfarande pågår (och förhoppningvis lever länge till). Jag brukar ofta känna mig cynisk och lite för hård, men vittnesmålen i just #tystnadtagning gjorde mig helt bedrövad och chockad.

Vad var sämst under året?

– Jag tycker att året slutade tråkigt ur ett branschperspektiv, att vi som bransch klarade av att själva bli nyheter på ett dåligt sätt. Dels tycker jag att de flesta redaktioner som hade att hantera känsliga personalärenden som också blev nyheter gjorde det dåligt (men på olika sätt). Dels tycker jag verkligen att höga mediechefer ska föregå med gott exempel och inte göra sig oanträffbara eller svara snömos på relevanta frågor.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen nästa år?

– Valet, hur vi bevakar det och därmed vår trovärdighet. Sen hoppas jag att vi lyckas få uppmärksamhet för frågan om utländska staters försök att påverka valresultatet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev