Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hjörne riskerar att förlora makten över Stampen

Publicerad: 4 November 2015, 05:21

Stampen har tvingats dra tillbaka en nyemission värd en halv miljard kronor. Konsekvensen kan bli att familjen Hjörne förlorar makten över sitt imperium.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneMedievärlden PremiumStampen

Vi förberedde en obligation under sommaren men under hösten har obligationsmarknaden blivit iskall så vi fick dra tillbaka det erbjudandet, säger Stampens koncernchef Martin Alsander till Breakit.se.

Stampen har sedan ett drygt halvår jobbat intensivt med att med hjälp av externa investerare minska sina dyra banklån. Tanken var att det skulle vara klart innan årsskiftet men nu är förhoppningen att få en ny finansiering på plats under första kvartalet 2016. Antingen kan det ske med preferens- eller stamaktier. Och mycket talar för det sistnämnda alternativet.

Ingen investerare skulle köpa preferensaktier i Stampen nu med tanke på hur deras finansiella situation ser ut och att deras kärnverksamhet är så pressad, säger en av Breakits uppgiftslämnare.

En affär som i så fall skulle kunna leda till att familjen Hjörne bara kontrollerar drygt 30 procent av aktierna enligt Breakit.

I en analys för Medievärlden Premium i samband med att Stampens bokslutet för 2014 presenterades skrev Stefan Melesko: ”Investmentbanken ABG Sundal Collier som ska lösa Stampens finansiering har en tung uppförsbacke om kraven dels är att minska räntebördan som i dag uppgår till drygt 100 miljoner på en räntebärande skuldbörda på kanske en miljard (årsredovisningen är inte speciellt lättläst på den punkten) dels ska försöka rädda den nuvarande ägarfamiljens majoritetsställning och dels sträva efter att säkerställa fortsatt drift enligt revisorernas påpekande.”

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.