Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Historiskan ska bli ett helhetskoncept

Publicerad: 24 September 2015, 08:08

Eva Bonde är initiativtagare till Sveriges första kvinnohistoriska magasin. Just nu driver hon en insamling för att få projektet att bli verklighet.


Ämnen i artikeln:

LRF Media

Idén till magasinet väcktes av Eva Bonde och kollegan Jennie Lindholm, som på den tiden arbetade tillsammans på LRF Media. Deras gemensamma upplevelse var att de stötte på många kvinnor i sitt arbete som av olika anledningar inte hamnade i historietidningarna.

Vi började prata om hur få kvinnor vi faktiskt hade stött på i historieundervisningen och varför, säger Eva Bonde till Medievärlden. Om vi tycker det är spännande med kvinnor i historien är det ju alldeles säkert fler som tycker det.

Eva Bonde och Jennie Lindholm presenterade idén om att starta ett historiskt kvinnomagasin för ledningen, men förslaget ifrågasattes och möttes av motstånd.

De var inte lika förtjusta som oss i idén och undrade om det verkligen fanns ett intresse för att läsa om kvinnor, men uppmanade oss att starta ett forum på nätet för att se om vi kunde övertyga dem om att de hade fel.

Sagt och gjort. I januari 2014 startade kollegorna en Facebook-sida som snabbt fick en växande skara följare. LRF Media insåg att intresset fanns där och beslutade sig gör att ge ut ett specialnummer i april 2014.

Men vi ville inte att det bara skulle bli ett specialnummer utan såg framför oss att Historiskan skulle bli en helt egen tidning, fortsätter Bonde. På LRF Media ville ingen satsa till 100 procent och det var lite motvilligt. Vi kände därför att det inte var rätt plats för Historiskan att utvecklas på.

Eva Bonde berättar att ambitionen är att Historiskan ska bli ett helhetskoncept. Just nu står tidningen i fokus, men det finns planer på att så småningom börja med föreläsningskvällar och även en dröm om att komma igång med en statsvandring i Malmö.

För snart tre månader sedan köpte jag loss Historiskan och lämnade LRF Media efter att jag och Jennie ställt oss frågan: Vad vill vi att Historiskan ska vara? Ska den få utvecklas och bli det vi drömt om eller vill vi att den ska bli ett specialnummer och en sidoproduktion till de vanliga historietidningarna?

Nu är Historiskan ett självständigt projekt. Kommer det göra att innehållet ser annorlunda ut?

Det blir ingen jätteskillnad, det är fortfarande historia det handlar om. Men förhoppningen är att den ska få större spridning bland olika samhällsklasser och etniciteter. I specialnumret hade vi en väldigt strikt budget, vilket ledde till att vi inte fick samma spridning som vi hade önskat. Dessutom skulle jag vilja få in mer HBTQ-historia.

Ambitionen är att Historiskan ska komma ut fyra gånger om året. Men om det är möjligt avgörs av hur mycket pengar insamlingen ger. I skrivande stund har det samlats in över 225 000 kronor. Målet är 295 000 och i dag är det sex dagar kvar tills insamlingen stänger. Eva Bonde är positiv och tror att målet kommer att nås:

Ja, det är jag övertygad om. Det känns bra, speciellt den senaste veckan har det börjat rulla på. Det gick lite trögt i början, men nu tror jag att folk inser att det är lite nu eller aldrig.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

LRF Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.