Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Historisk dom: Bloggare inte ansvariga för förhandsmodererade kommentarer

Publicerad: 28 April 2010, 13:25

För första gången har frågan om ansvar för förtal i kommentarer på en förhandsmodererad men icke grundlagsskyddad blogg tagits upp i svensk domstol. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Målet gäller kommentarer på SD Televisions chef Dragan Klaric blogg. Tingsrätten anser att kommentarerna på bloggen är att bedöma som förtal, men lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor omfattar inte förtalsbrott. (Den omfattar: uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott, olaga våldsskildring och upphovsrättsbrott)

Helsingborgs tingsrätt anser alltså att en bloggare inte är ansvarig för förtal som någon annan skrivit på bloggen, även om den själv publicerar kommentarerna.

”Enligt tingsrättens uppfattning kan mot bakgrund av den grundlagsskyddade yttrandefriheten och Europakonventionens fri- och rättigheter brottskatalogen inte utvidgas till att omfatta skyldighet för tillhandahållaren av tjänsten att också hindra spridandet av uppgifter som kan utgöra brottslig gärning enligt andra straffrättsliga regler, t.ex. förtal. Med hänsyn härtill kan Dragan Klaric inte heller vara att anser som medgärningsman till den som skrivit inlägget. Tingsrätten kan inte heller finna stöd för att undlåtenheten att avlägsna kommentarerna under två månaders tid medför skadeståndsskyldighet för Dragan Klaric.”

Däremot döms Dragan Klaric för förtal för vad han själv skrivit om den politiska motståndare han påstått ”greps av kravallpolis i Malmö nyligen, då denne utövade våld emot Sverigedemokraternas Erik Almqvist”. (Samma sak som Sverigedemokraternas andre vice ordförande Carina Herrstedt, och hennes sambo Stefan Olsson, dömdes för 30 november förra året). Han döms i tvistemålet att betala 5 000 kronor  i skadestånd

Eftersom Dragan Klaric och motparten har vunnit halva målet var får parterna stå för sina egna rättegångskostnader.

 Bloggvärlden inte längre laglös stort antal mål mot SD-bloggar

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.