Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hennes serie har hållit på i 20 år

Publicerad: 16 Mars 2012, 11:24

1992 fick Kerstin Anttila i uppdrag att göra en reportageserie om människor mitt i livet. 20 år senare håller hon fortfarande på.


Hon anade inte att serien skulle hålla på så länge när hon 1992 fick i uppdrag av NSD:s dåvarande chefredaktör Torbjörn Bergmark att göra en serie om människor mitt i livet.

I 20 år har Kerstin Anttila lyft fram intressanta, men okända, personer från Norrbotten. Det har varit allt från 100-åriga tanter som vill ha frågorna på finska för att höra bättre till sexåriga pojkar som tröttnat på att svara på frågor.

Från början kom vinjetten två gånger i veckan för att sedan några år sedan övergått till att vara ett uppslag i veckan. Ett tusental reportage i serien har det blivit.

Börjar det vara slut på intressant folk i länet?

Det finns kvar många att skriva om. Jag har åtta år kvar till pensionen och fram till dess ska det räcka.

En förklaring till varför serien uppskattats så mycket av läsarna tror Kerstin Anttila är att det handlar om långa och djupa texter där personerna som intervjuas får tala till punkt.

Det är så mycket snuttifiering annars.

De flesta personerna att skriva om har hon hittat i Luleåtrakten. Men strävan är att fånga folk över hela länet. Så det blir en hel del resande. Om jobbet handlar om en Kirunabo är det 35 mil. Enkel väg.

Så det har blivit ett antal bilmil under åren. Oftast tillsammans med fotografen Bengt-Åke Persson.

Det är ingen annan reporter på NSD som fått ansvaret att göra reportagen till Mitt i livet.

Litar du inte på dem?

Nej, jag gör nog inte det, säger Kerstin Anttilla och skrattar gott.

Jobbet med Mitt i livet tar upp ungefär hälften av hennes arbetstid.

Sedan är jag allmänreporter också. Nu har jag precis kommit in efter att ha träffat några pimpelfiskare på havet.

På måndag är det seriens officiella födelsedag vilket ska firas på redaktionen. Men redan i morgondagens tidning kommer ett antal specialsidor för att berätta om vad som hänt sedan för tre av dem hon träffat.

Är det här den längsta nu levande reportageserien i svensk dagspress? Känner du till någon som rullat längre? Mejla gärna redaktion@medievarlden.se

För bildspel klicka på sidorna:

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.