Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Helt fel väg att sänka presstödets krav på eget innehåll

Presstödet är till för att stärka den lokala journalistiska bevakningen. Presstödets syfte måste också vara att tillgängliggöra denna journalistik för medborgarna, skriver Gratistidningarna i en replik till Robert Sundberg.

Publicerad: 21 september 2018, 06:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Robert Sundbergs förslag bidrar inte till något av detta. I stället syftar förslaget enbart till att säkra mediekoncernernas fortsatta bidrag från skattebetalarna till presstödstidningarna samtidigt som man ska ges möjlighet att fortsätta skära ned på den lokala bevakningen till tidningen.

Sundberg skriver mycket riktigt att: ”Pappersstödstidningarna ingår nu i koncerner där innehållet i papperstidningen blir mer gemensamt”. Varför slår dessa koncerner då inte ihop tidningarna till en? Jo, av den enkla anledning att presstödstidningen bara finns kvar för att bära upp presstödet.

Både Robert Sundberg och mediekoncernerna verkar har glömt syftet med presstödet. Medieutredningens uppdrag från lagstiftaren var att ”Främja möjligheten för allmänheten att ta del av lokaljournalistik” inte att delfinansiera deras verksamhet.

En fjärdedel av presstödet till mindre än 3 procent av medborgarna
De tolv tidningar som har socialdemokratiska ledarsidor når tillsammans 105 000 mottagare. Om vi räknar med att 2,1 personer (SCB) i varje hushåll läser tidningen så kommer denna journalistiken som uppbär 128 miljoner det vill säga 24 procent av det totala presstödet 220 000 människor tillgodo det är mindre än 3 procent av landets läskunniga befolkning.

Presstödet i sin nuvarande form är ett exempel på hur ambitionen att göra gott för de många medborgarna fullständigt missar målet.

Gratistidningarna har lagt fram ett förslag för att stärka tillgången på lokaljournalistik för alla Sveriges medborgare. Höj kravet på andelen lokalproducerad journalistik. Och sänk samtidigt kravet på övrigt redaktionellt innehåll som står att finna överallt i andra medier, såsom korsord, TT, vetenskap, hälsa, motor, trädgård. Vinsten för medborgaren illustreras tydligt nedan.

Fler sidor med lokal journalistik helt enkelt. Men den verkligt stora vinsten av detta vore att många av de 4,5 miljoner hushåll som har tillgång till en lokal gratistidning, och således merparten av Sveriges medborgare, demokratiskt får ta del av frukterna av presstödet.

Styrelsen i branschorganisationen Gratistidningarnas Förening

Linnéa Kihlström

Läs också

Robert Sundberg: Presstödets krav på eget innehåll måste sänkas (2018-09-19)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.