Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Helle Klein om högerextrema livvakten: ”Hoppas politikerna reagerar”

Publicerad: 18 mars 2019, 13:01

Helle Klein. Foto: Fredrik Swartling.

Det behövs hårdare straff för att få rättsväsendet att prioritera hot mot journalister så att mediebolag inte behöver anlita privata vakter. Det säger Helle Klein – vars livvakt visade sig hysa högerextrema åsikter. "Det är fackmedlemmarnas pengar som har gått till en livvakt som hatar fackföreningar", säger hon.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Under dagen publicerade Dagens Arbete och Expressen en berättelse om DA:s chefredaktör Helle Klein. Hon hade, efter att ha hotats av nazister, anlitat ett privat vaktbolag. Men när de anställda googlade på personen så visade det sig att han själv hyser högerextrema åsikter. Hon fick sparka honom och ta tillflykt till en hemlig ort med sin man.

– Det var som att befinna sig i en thriller, säger hon till Medievärlden.

Anledningen till att hon valt att öppet berätta om situationen är att hon vill sätta fokus på de hot som finns mot journalister – och problemen med privata vaktbolag.

– Jag tycker det är oerhört viktig samhällsfråga. Vi journalister lever under hot och hat och det händer för lite från polis och åklagarväsendet. Vi blir hänvisade till den privata vaktbolagsbranschen för att få tryggheten att kunna vara de opinionsbildare och journalister vi är, säger hon och fortsätter:

– När det då visar sig att vaktbolagen har anställda med kopplingar in i högerextremism och nazism är det väldigt oroväckande. Min egna berättelse är det extrema exemplet, men inte det enda. Jag tycker det är jätteviktigt att få igång en samhällsdebatt om privatiseringen av säkerheten, säger hon.

Helle Klein tycker också att vaktbolagsbranschen självkritiskt måste fundera på vad de har för företagskultur, hur de anställer folk och vad för utbildningar som vakterna har.

– De här personerna ska skydda demokratins institutioner. De skyddar riksdagen, riksbanken, oss journalister och medieföretag – och så har de själva anti-demokratiska kopplingar, säger hon.

Nu hoppas Helle Klein att politikerna ska komma ut i debatten om vaktbolagen.

– De måste fundera på hur vi ska ha säkerheten och skydda demokratin, säger hon.

Hon menar att polisen på senare år har börjat ta frågan på betydligt större allvar. Men det är fortfarande en lågt prioriterad fråga hos åklagarväsendet, och därför skulle det behövas hårdare straff för att höja prioriteringen av frågan, säger hon.

– Hos åklagare finns det en väldigt dålig förståelse för den här typen av problem. Det är väldigt få anmälningar som leder till rättsprocesser eller domar. Det gör att det ständiga hatet kan pågå och det är ett jätteproblem, säger hon.

Hon vill se hårdare straff för den som hotar journalister.

– Det är då en fråga blir prioriterad inom rättsväsendet, säger hon.

Frågan om säkerheten för journalister och de privata vaktbolagen hänger ihop, då mediebolag i dag är hänvisade till privata vaktbolag för att garantera tryggheten för de anställda, menar Helle Klein.

– Det är också en pengafråga. Stora redaktioner har råd med det – men lokaltidningar och fackförbundspress har inte de resurserna egentligen.

Dagens Arbete lägger runt 1 miljon kronor per år på säkerhet. Det på en omsättning på runt 40 miljoner kronor. Bara de fem veckor när Helle Klein följdes av den högerextrema vakten kostade 200.000 kronor.

– Det är fackmedlemmarnas pengar som har gått till en livvakt som hatar fackföreningar, säger hon.

I dag har Dagens Arbete anlitat ett nytt vaktbolag, som Helle Klein beskriver som ”oerhört proffsigt”.

– Jag känner mig trygg med dem. Sen kan jag inte gå in mer på hur hot och hat-situationen ser ut i dagsläget, säger hon.

Anledningen till att Dagens Arbete gjorde avslöjandet kring kopplingarna mellan vakter och högerextremism tillsammans med Expressen var kvällstidningen stora vanan av att gräva i dylika frågor.

– När jag började få distans till min upplevelse och vi började prata om den på redaktionen tänkte vi att: Det här måste granskas ordentligt. Expressen har en av de bästa reportrarna för att avslöja högerextremism: David Baas. Och på Expressen var de inne på lite samma spår och vi kände att det fanns något här. Så då slog vi ihop våra påsar och gjorde en gemensam granskning, säger hon.

Läs mer:

Chefredaktör som hotats av nazister fick högerextrem livvakt

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.