Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Helene Petersson: Regeringen har rundat YFK

Publicerad: 25 Januari 2011, 12:29

Med sitt förslag om olovlig fotografering har regeringen rundat Yttrandefrihetskommittén, enligt Helene Petersson (S) som är med i kommittén. (Uppdaterad)


Integritetsskyddskommittén kom med sitt förslag om en lag mot olovlig fotografering 2008. Det är på det förslaget regeringen byggt sin promemoria.

Integritetsskyddskommittén  har integriteten som sin huvudfråga, och vi har tryck- och yttrandefriheten. Den här frågan berör båda områdena och därför borde regeringen ha avvaktat våra synpunkter och överväganden innan de lämnade sitt förslag.  Annars förstår jag inte varför kommittén fick det här uppdraget, säger Helene Petersson.

Hon tycker att regeringen har rundat Yttrandefrihetskommittén.

Det är oerhört märkligt att ministern lägger fram ett förslag innan vi kommit med vårt betänkande. Vi kommer ha upp integritetsfrågan på vårt möte imorgon. Det är ett väldigt konstigt agerande.

Jag trodde att ni diskuterade med sikte på publiceringen och inte fotograferingen?

Smygfotografering är ett exempel på sådant vi tar upp.

Jag undrar också: ska det här nya lagförslaget skrivas in i grundlagen också eller ska det bara tas upp i brottsbalken? För ska du göra inskränkningar i yttrandefriheten måste du ju på något sätt ange det i grundlagen.

Men det är inte främst förslaget i sig som Helene Petersson vänder sig mot, utan regeringens hantering.

Sakfrågan är en annan sak, men vi måste vara försiktiga så att vi inte begränsar journalisters möjligheter att arbeta, det sker på alla möjliga håll nu.

Nya lagen slår mot bildjournalistiken

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.