Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Helene Claesson lämnar Direktpress

Publicerad: 5 september 2018, 07:18

Helene Claesson Jennische, avgående chefredaktör DirektPress.

Direktpress Stockholms chefredaktör Helene Claesson Jennische lämnar lokaltidningskoncernen som hon varit på sedan 2006.


Helene Claesson Jennische kom till Direktpress som nyhetschef på Innerstadspress 2006. I Stockholm hade Direktpress då fyra tidningar i innerstan. Sedan dess har lokaltidningskoncernen expanderat.

– I dag har vi tidningar över hela Stockholm och en stor nyhetssajt i StockholmDirekt. Det har varit en fantastisk resa men det är tid att lämna nu, säger Helene Claesson Jennische till Medievärlden.

Vad hon ska göra i stället är inte klart.

– Jag slutar i början av november. Därefter hoppas jag att det ska dyka upp något spännande, säger hon och skrattar:

– Nej men, det finns en tanke att starta något eget och på ett eller annat sätt fortsätta jobba med journalistik och redaktionell utveckling.

Från sin tid på Direktpress bär hon med sig många minnen.

– Det jag framför allt kommer att minnas är alla duktiga personer jag jobbat med på redaktionsgolven. Det har varit ett sånt driv framåt.

De senaste tio åren har Direktpress bland annat startat nya tidningar, centraliserat redigeringen och utvecklat arbetssätt och arbetsflöden.

– Jag känner mig oerhört stolt över detta och att vi har en så lärande kultur på redaktionerna. De är duktiga på att driva fram nya duktiga journalister och nyhetschefer.

Hon bär också med sig kontakten med läsarna:

– Inom lokaljournalistiken är man nära läsarna på ett väldigt konkret sätt. Det är fantastiskt kul och inget jag hade velat vara utan.

Helene Claesson Jennische ser ljust på framtiden för Direktpress.

– När andra mediehus har pratat om mediekris har vi vuxit något enormt. Det finns ett enormt engagemang och ett stort läsarintresse, så det ser ljust ut.

Någon rekrytering av Helene Claessons Jennische efterträdare har inte påbörjats ännu. Först ska rollen definieras. För den eller de som så småningom kommer att ersätta henne blir det viktiga att fortsätta utveckla lokaljournalistiken, tror Helene Claesson Jennische:

– Det gäller att hela tiden ha örat mot marken och lyssna på vad det är folk vill ha och behöver.

I flera av Direktpress bevakningsområden finns vad Helene Claesson Jennische beskriver som ”alternativa informationskällor” som ger lokaltidningen en viktig roll i samhällsbygget.

– Överallt finns lokala Facebook-grupper där det spekuleras hejvilt och personer och händelser misstänkliggörs. Här har lokaltidningen en viktig roll att dels snappa upp vad det är folk pratar om och uttrycker oro för, men också att ta reda på hur det verkligen ligger till och sen sprida sin journalistik.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.