Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Helena Giertta om dubbelkommandot

Publicerad: 17 maj 2018, 12:15

Helena Giertta. Foto: Tor Johnsson/Journalisten

Helena Giertta är nu vd och utgivare för både Journalisten och tidningen Finansliv. Hon är inte orolig över att de två rollerna ska gå att kombinera, men medger att det rent teoretiskt kan bli besvärligt.


Ämnen i artikeln:

Journalisten

Nyligen klev Journalistens vd, utgivare och chefredaktör Helena Giertta på sitt nya uppdrag som vd, utgivare och chefredaktör för Finansförbundets medlemstidning Finansliv. De två titlarna delar i dag lokaler på Nytorgsgatan, på Södermalm i Stockholm.

– Det känns fantastiskt roligt, jag är väldigt glad över att ha fått det här förtroendet, säger Helena Giertta till Medievärlden.

Det handlar om ett konsultavtal som är skrivet med Journalisten AB och uppdraget gäller under 2018.

– För Journalisten gör vi det här av ekonomiska skäl. För Finansliv är det en bra lösning.

Hur illa ställt är det med Journalistens ekonomi?

– Förra året gick vi med ett litet överskott, men vi ser också att vi tappar annonspengar. Samtidigt har vi ett förbund som förlorar medlemmar och det gör att vi inte kan räkna med att förbundet ska skjuta till medel för att kompensera vårt annonstapp, säger Helena Giertta och fortsätter:

– Men det här är ingen panikåtgärd utan det handlar mer om att försöka hitta nya affärsområden och möjligheter att bredda sin verksamhet.

Har premiumtjänsten gett några nya intäkter?

– Måttligt. Den ger litegrann absolut, men inte på en nivå som kan ersätta vårt intäktstapp.

Journalisten har tidningslämning var tredje vecka och Finansliv en gång i månaden. Inför tidningslämningen på respektive titel kommer Helena Giertta prioritera att jobba där. Hon är inte orolig över att få tiden att räcka till.

– Både Journalisten och Finansliv har två otroligt duktiga redaktioner där journalisterna arbetar självständigt och med ett bra eget driv. Jag är inte den första chefredaktören och vd:n som har uppdraget på flera tidningar. I privata tidskriftsbranschen är det ganska vanligt.

Inte heller är hon orolig över att de olika rollerna kommer att vara svåra att kombinera.

– Vi har en hög integritet på båda de här redaktionerna. Om Journalisten skulle vilja granska Finansliv, till exempel vid larm om arbetsmiljöproblem, måste den förstås göra det.

Hon ser inte att upplägget skulle kunna innebära en intressekonflikt.

– Jag skulle inte kalla det en intressekonflikt, men rent teoretiskt kan det förstås kunna finnas en besvärlighet kring detta.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Journalisten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.