Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

HDs lotteribeslut får Expressen och AB att jubla

Publicerad: 5 Februari 2008, 10:09

Expressen och Aftonbladet har vunnit en delseger i den segslitna rättsprocessen om de brutit mot lotterilagen genom annonser för utländska spelbolag. Högsta domstolen har bestämt att hovrätten ska ta upp tidningarnas överklagande eftersom rättsläget är osäkert. - HD har gett de lägre rätterna en bakläxa, säger Otto Sjöberg. - En jätteframgång, säger Olof Brundin, Aftonbladets andreredaktör.


Otto Sjöberg, Expressen, och Anders Gerdin, Aftonbladet, har dömts till dagsböter i tingsrätten 2004 för att ha främjat utländska lotterier genom att ta in annonser för utländska spelbolag.

Domarna överklagades till hovrätten, som fattade beslutet att inte ta upp ärendena.

Det beslutet har överklagats till Högsta Domstolen.

Tidningarna har hävdat att främjandeförbudet och straffbestämmelsen i lotterilagens 54 paragraf strider mot EU-fördragets förbud mot diskriminering. I sitt överklagande vill tidningarna också att HD ska begära ett förhandsavgörande i EG-domstolen.

HD säger nej i det här skedet till att vända sig till EG-domstolen. Anledningen är att målen ska upp i hovrätten. Högsta domstolen finner att rättsläget är osäkert, att det inte är klart att den svenska lotterilagstiftning strider mot diskrimineringsförbudet. Därför måste saken prövas i högre instans.

I sitt beslut gör HD en noggrann genomgång av vad som hänt i tidigare mål, vad som står i förarbeten, hur riksåklagaren resonerat, aktuella domar i EG-domstolen, samt EU-kommissionens besked till den svenska regeringen 2007 om att den svenska lagstiftningen strider mot fördraget.

Parallellt med brottsmålen pågår flera mål om vitesföreläggande vad det gäller utländska lotterier i förvaltningsdomstolarna. För tidningarnas del är förbudet mot annonsering uppe i kammarrätten. I några mål har regeringsrätten kommit fram till att den svenska lagstiftningen inte strider mot diskrimineringsbeslutet.

HD referera också regeringsrättens domar, och underkänner i princip dem.

Tidningarna är mycket nöjda med HDs beslut.

Otto Sjöberg talar om hovrättens nu upprivna beslut som en form av självtillräcklighet, när man struntar i EU-lagstiftning och EG-domstolens beslut. Han menar att HDs beslut också måste få konsekvenser för processen i kammarrätten.

– Gambellidomen i EG-domstolen är precis översättningsbar till den svenska lagstiftning, säger Otto Sjöberg.
– När den kom ändrade vi våra principer för de utländska spelbolagens annonsering.

Olof Brundin har varit engagerad i Aftonbladets processer bredvid Anders Gerdin. Han anser att HDs beslut idag är avgörande för att tidningarnas linje ska komma att gälla.
– Det har tagit 3 år av processer. Detta är en jätteframgång.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.