Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

HD-Sydsvenskan slår ihop redigeringen – sparar två tjänster

Publicerad: 21 maj 2019, 05:07

Pia Rehnquist. Foto: Arkiv

Ett kraftigt annonstapp slår mot HD-Sydsvenskans ekonomi. Nu slås dag- och nattredigeringen ihop för att spara in vikarietjänster.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanHelsingborgs Dagblad

HD-Sydsvenskan nattredigering har hittills skett från Helsingborg, samtidigt som dagredigeringen gjorts i Malmö. Båda tidningarna har sedan sammanslagningen redigerats av samma organisation. Men nu har ledningen beslutat att slå ihop de två redigeringshubbarna – för att spara pengar, något Journalisten var först med att berätta om.

– Det kändes som ett viktigt och bra beslut att ha dag- och nattredigeringen på olika håll när vi genomförde sammanslagningen för fem år sedan. Men de senaste åren har vi vetat att det skulle kunna göras effektivare om alla satt på samma ställe. Därför har vi nu fattat det beslutet, säger HD-Sydsvenskans ansvariga utgivare Pia Rehnquist till Medievärlden.

Som Medievärlden rapporterade under måndagen kärvar HD-Sydsvenskan ekonomi. Enligt HD-Sydsvenskans ansvariga utgivare Pia Rehnquist är det annonstappet, som slagit brett över hela branschen, som är grundanledningen. Även en omläggning på distribution som inte fallit ut väl tynger bolagets ekonomi.

– Jag tror att vår ekonomi påminner väldigt mycket om ekonomin på andra ställen, så det kan vara en fråga om transparens. Det har varit lite tufft på annonssidan för de flesta de senaste månaderna, säger Pia Rehnquist.

Pia Rehnquist säger att tappet är mindre hos dem än vad det är på marknaden i stort. Enligt senaste Mediebyråbarometern rasade annonsintäkterna kraftigt under april för alla printkategorier.

Besparingen genom sammanslagningen är att HD-Sydsvenskan slipper ta in vikarier för två tjänster som i dagsläget är vakanta. Dessutom tror man att man kommer att slippa ta in vikarier vid sjukdom i den utsträckning man tidigare behövt göra.

– Det blir en större grupp människor som jobbar på samma ställe. Det blir lättare att hitta samarbete och synergier, säger Pia Rehnquist.

Finns det planer på fler besparingar?

– Som alla andra redaktioner tittar vi på vad man kan göra annorlunda, vad man kan göra bättre och hur mycket vikarier vi har inne. Men den här förändringen som kommunicerats nu är den enda omorganisationen som är aktuell, säger Pia Rehnquist.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.