Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

HD slimmar och satsar

Publicerad: 18 Augusti 2008, 07:54

Helsingborgs Dagblad slimmar organisationen samtidigt som man investerar stort i både nya medier och den nya gratistidningen Helsingborg City. - Vi både bromsar och gasar, säger vd Lars Svensson.


– Om tre år ska vi vara cirka 20 tjänster färre än i dag, säger Svensson, som menar att nedskärningarna är nödvändiga för att hålla de budgetmål som satts upp.

HD, som har drygt 300 anställda, har budgeterat en vinst för 2008 på 60 miljoner kronor.

– Men vi märkte under våren att det pekade mot ett lägre resultat och då måste vi långsiktigt vidta åtgärder. Men samtidigt investerar vi, så man kan säga att vi både bromsar och gasar.

– Man kan också säga att verkligheten har hunnit ifatt även oss. Vi hade stora framgångar med NST-fusionen för några år sedan, men nu är det tuffare och vi liksom många andra tidningar måste spara.

HD väntas investera 20-25 miljoner kronor per år i nya medier de närmaste åren. Samtidigt har man inlett ett gratistidningssamarbete med Sydsvenskan, där tidigare Xtra Helsingborg blivit City Helsingborg.

Personalminskningen ska ske genom pensionslösningar, som redan inletts, och, i redaktionens fall, en minskning av antalet långtidsvikarier.

– Vi har sagt upp ett tiotal vikariatskontrakt, säger chefredaktör Lars Johansson, som samtidigt håller på att se över hela den redaktionella produktionsorganisationen.

Enligt Johansson finns det en viss överbemanning på redaktionen.
– Vi har väl levt lite över våra tillgångar och inför en ny organisation behöver vi så att säga nollställa. I synnerhet om vi närmar oss en lågkonjunktur. Då måste alla kostnader ifrågasättas.

Pensionsavsättningar och investeringar innebar att HD:s vinst redan i fjol sjönk rejält – till 67 miljoner från 157 miljoner kronor 2006. Fast i 2006 års resultat ingick då en reavinst från försäljningen av Blocket på drygt 70 miljoner kronor.
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.