Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

HD: Nazistskylt är tryckt – kan konfiskeras

Publicerad: 10 april 2019, 06:15

Willy Silberstein. Foto: Arkiv.

Den skylt som nazistiska NMR använt där journalisten Willy Silberstein pekas ut som en "förbrytare" kan konfiskeras. Det slår Högsta domstolen fast och sänder tillbaka ärendet till tingsrätten.


Ämnen i artikeln:

Bokmässan

Under bokmässan i september 2017 höll nazistiska NMR en uppmärksammad demonstration i Göteborg. I tåget höll flera av demonstranterna upp skyltar med kända svenskar som av olika anledningar väckt nazisternas vrede – och pekade ut personerna som ”förbrytare”. Bland namnen och bilderna fanns Willy Silberstein, som tillsammans med Juridikfronten gjorde rättssak av händelsen.

Förundersökningen om förtal lades ned då det inte gick att identifiera vem som höll i skylten. Men Willy Silberstein med advokater ansökte då om att plakatet skulle konfiskeras. De menade att den utgjorde en tryckt skrift – då det var framställt i en tryckpress och utgivet, vilket är de två krav som lagen ställer upp för att en skrift ska  falla under tryckfrihetslagen. Om en skylt anses vara konfiskerad skulle det betyda att den som eventuellt fortsätter använda den kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Tingsrätten menade att plakatet visserligen var förtal av Willy Silberstein, men att det inte gick att fastslå att den verkligen tryckts i en tryckpress. Det gör att den inte faller under tryckfrihetsförordningen och att den därför inte ska prövas som ett tryckfrihetsmål. Hovrätten fastslog tingsrättens dom.

Men de lägre instanserna körs över av HD. De skriver i sitt beslut att det är mer sannolikt att plakatet tillverkats i en tryckpress än på något annat sätt. Händelsen ska därför visst prövas som ett tryckfrihetsmål – och skylten kan därför konfiskeras. Dessutom har tingsrätten prövat frågan i fel ordning. Därför beslutar högsta domstolen att återsända ärendet till tingsrätten där frågan om konfiskation ska prövas som ett tryckfrihetsmål.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Bokmässan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.