Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

HD: Kommunens annonser var inte reklam

Publicerad: 2 Maj 2017, 11:22

HD har slagit fast att Umeå kommuns annonser i dagspress inte var att betrakta som reklam i lagens mening, och därmed blir det svårt för den person som syns på bilderna att vinna målet i tingsrätten.


En privatperson som syns på bild i annonserna hade krävt skadestånd på grund av olovligt utnyttjade av bild. Bilden hade illustrerat annonser med informationstexter som ”Är du osäker på din sexuella läggning?” och ”Har du testat dig?” Personen hävdade att kommunen som näringsidkare utan samtycke hade utnyttjat bilden vid marknadsföring av kommunen och dess verksamheter.

I Sverige finns det inte något generellt förbud mot att utan samtycke använda personers namn eller bild. Däremot finns det ett visst skydd i lagen om namn och bild i reklam. Därför var frågan om Umeå kommun var att betrakta som en näringsidkare som marknadsför en produkt så viktig att Umeå Tingsrätt bad om svar från Högsta Domstolen.

Och svaret var alltså nej. ”Av utredningen framgår inte att Umeå Kommun som näringsidkare använt bilden vid marknadsföring av vara, tjänst eller annan nyttighet i den mening som avses i lagen om namn och bild i reklam”, skriver HD i sitt svar till tingsrätten.

Nu är det upp till tingsrätten att bedöma om nyttjandet av bilden ändå kan ha varit olovligt, även om kommunen inte bedömts varit en kommersiell aktör.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.