Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

HD höjer kvinnors löner

Publicerad: 21 April 2008, 13:42

21 kvinnor på Helsingborgs Dagblad har för låg lön. Det visar en granskning som Jämställdhetsombudsmannen gjort. Lönejusteringarna kommer att kosta HD närmare 400 000 kronor (Uppdaterad).


Jämo har granskat den lönekartläggning och jämställdhetsanalys som Helsingborgs Dagblad gjort. Granskningen gäller både redaktionell, administrativ och teknisk personal.

Det handlar om 21 fall, 13 kvinnor som har i stort sett samma arbetsuppgifter som män och åtta kvinnor som utför likvärdigt arbete. Här råder löneskillnader som inte kan förklaras med könsneutrala argument, anser Jämo.

Det är framför allt kvinnliga reportrar som har för låg lön. Inom den gruppen behöver lönerna höjas med sammanlagt cirka 155 000 kronor under 2008. När det gäller kundtjänstmedarbetare och löneadministratörer kommer lönerna att behöva korrigeras både under 2008 och 2009. För övriga grupper (reportrar, analytiker, växel och reception, innesäljare/säljassistent, marknadskoordinator, sekreterare och kalendariemedarbetare/taltidningsmedarbetare) ska lönejusteringarna göras under 2008.

Efter att åtgärderna har genomförts ska lönerna vid Helsingborgs Dagblad inte innehålla några löneskillnader på grund av kön, skriver Jämo.

Lars Johansson, chefredaktör för Helsingborgs Dagblad, skriver i e-postmeddelande till Medievärlden att HD välkomnat kartläggningen och direkt sa att man skulle åtgärda alla eventuella fel. Han poängterar också att Jämo gett HD beröm för arbetet med kartläggningen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.