Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hav & Vattens e-postlogg utgör inte allmän handling

Publicerad: 4 November 2016, 10:04

Kammarrätten i Göteborg slår fast att e-postkonversationen i vilken en källa Hav & Vatten röjs inte utgör en allmän handling. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

JKGöteborg

Det var i augusti i år som en anonym källa röjdes när en person begärde ut mejlloggen till myndighetstidningen Hav & Vatten som allmän handling. Med stöd av offentlighetsprincipen fick personen ut e-postkonversationen där tipsarens namn, mejladress och själva tipset framgick.

Händelsen anmäldes till justitiekanslern (JK) av tipsaren, men i slutet av september beslutade JK att inte inleda någon förundersökning om brott mot tystnadsplikten.

Nu har kammarrätten i Göteborg slagit fast att e-postloggen och svaret på tipsarens mejl inte utgör en allmän handling i Tryckfrihetsförordningens (TF) mening. Därför ska handlingarna inte lämnas ut till de två personer som begärt ut dem och hänvisat till offentlighetsprincipen.

Malin Crona, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för myndighetstidningen 8 sidor, ser positivt på kammarrättens beslut:

– Jag är ju inte jurist, men jag delar kammarrättens bedömning i det här. Den som vänder sig till en tidning med en ansvarig utgivare måste kunna lita på att aldrig bli röjd som källa. Det enda rimliga är att inte anse att detta är en allmän handling, säger hon och fortsätter:

– Högsta domstolen har i en tidigare dom skrivit att källskyddet är ”en förutsättning för att tryckfriheten ska fylla sin funktion i ett fritt och demokratiskt samhälle”. Och då måste TF gå först. Om inte det här uppfylls sätts hela TF ur spel.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

JKGöteborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.