Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hatstorm efter artikel om flyktingar

Publicerad: 5 Mars 2012, 14:47

Dalarnas Tidningar tvingades radera artikeln.


Ämnen i artikeln:

Dalarnas Tidningar

Dalarnas Tidningar publicerade i förra veckan en artikel om ensamkommande flyktingungdomar från Afghanistan. Artikeln ackompanjerades av ett bildspel där de åtta ungdomarna presenterades med bild, namn, ålder, intressen och framtidsplaner.

Artikeln blev snabbt spridd och hånad i främlingsfientliga nätmiljöer men plötsligt var den raderad. När Medievärlden ringer upp Ewa Wirén, ansvarig utgivare och redaktionschef, bekräftar hon att sidan om de ensamkommande flyktingungdomarna raderats.

Den togs bort för att den framkallade en massa protester. Bilderna snoddes och skickades runt på en mängd rasistiska sajter.

Hade det inte fungerat att bara stänga av kommentarerna?

Vi stängde av dem först, sedan upptäckte vi att våra bilder hade snotts och då stängde vi ned.

Men sajterna ifråga verkar bara ha tagit skärmpdumpar, vilket alla får göra?

Ja, att ta skärmdumpar är helt lagligt. Men jag har försökt sätta stopp för att de snor våra bilder, helt enkelt. De sprids nu runt på nätet på sajter där jag inte vill ha dem, i sammanhang som går stick i stäv med den inställning till flyktingar och flyktingmottagande som vi har på ledarsidan.

Finns det inte en risk att ni låter dessa krafter styra när ni raderar en artikel på grund av deras motstånd?

Det här är en otroligt komplicerad fråga som jag tänker på väldigt mycket. Jag och reportern som skrev artikeln har mer eller mindre mailbombats under helgen och har fått flera påringningar, både från folk med rasistiska uppfattningar och från läsare som är engagerade i frågan om att ge flyktingar ett fint mottagande. De tycker att man ska ligga lågt och att sådana här artiklar bara provocerar rasister, men jag har väldigt svårt att se att vi plötsligt skulle sluta bevaka den här delen av verkligheten.

Har ni funderat över hotbilden mot flyktingarna själva?

Vi har ett otroligt stort ansvar när vi skriver om människor, men reportern ifråga är van att bevaka det här ämnet och har skrivit om dem på ett väldigt ansvarstagande sätt. Vi kommer nu att följa upp med att berätta om hur Dalarna tar emot ensamkommande flyktingbarn i stort.

Ska ni berätta för läsarna om reaktionerna?

Jag funderar på att skriva en personlig reflektion som ansvarig utgivare, dels för att mobilisera de människor som  har en generös inställning och tycker att vi ska dela med oss av det relativt sjyssta liv vi har i Sverige, dels för att läsarkommentarerna har debatterats så mycket på senare tid.

De som ”sitter hemma och är rädda” och hyser rasistiska åsikter måste få sina uppfattningar motsagda, avslutar Ewa Wirén.

Vi måste ta mod till oss, och svara och berätta om den syn vi står för.

Fotnot: En annan DT-artikel om de åtta ensamkommande (”Nyanlända på hal is”), som beskriver hur de får en lektion i skridskoåkning av Mora IK-spelare, ligger kvar online.

Ämnen i artikeln:

Dalarnas Tidningar

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.