Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hårdare straff för hot mot journalister

Publicerad: 10 September 2014, 04:47

Demokratiminister Birgitta Ohlsson vill införa hårdare straff för dem som hotar journalister och andra som har viktiga funktioner i en demokrati.


”Det kan handla om gängkriminella som hotar journalister, det kan vara den autonoma vänstern som attackerar åklagare eller högerextrema som trakasserar myndighetspersonal. Jag vill kartlägga hur problemen ser ut”, säger Birgitta Ohlsson till Sveriges Radios Ekot.

Brottsförebyggande rådet (Brå) får nu i uppdrag av regeringen att analysera hot, våld och trakasserier ”mot personer med uppdrag eller anställningar av särskild betydelse för det demokratiska samhället”. Det gäller exempelvis politiker, personer inom rättsväsendet, journalister och myndigheter.

Branschorganisationen Utgivarna har i två undersökningar kartlagt de ökande hoten mot journalister och redaktioner, och ställt krav på att rättsväsendet måste börja särbehandla dessa hot.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.