Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hård kritik mot regeringens fotoförbudslag

Publicerad: 1 Mars 2012, 15:04

TU, SJF, PFK, ST och Vårdförbundet är mycket kritiska till det förslag till förbud mot kränkande fotografering som regeringen vill driva igenom.


”Den mest påtagliga effekten av fotoförbudet kommer inte att bli att en massa fotografer kommer att åtalas, utan att fotografier som dokumenterar situationer där det finns ett samhällsintresse av att de tas inte kommer att tas, säger TU:s chefsjurist Per Hultengård i en kommentar

Enligt honom har regeringen inte velat anpassa förslaget för att bli mindre skadligt för yttrandefriheten:

”Det hade gått att avgränsa fotoförbudet, så att yttrande- och informationsfriheten inte skulle ha drabbats. Det är därför anmärkningsvärt att regeringen inte velat ta till sig av kritiken.

Journalistförbundet, Vårdförbundet, ST och Pressfotografernas klubb uppmanar i ett gemensamt pressmeddelande regeringen att dra tillbaka lagförslaget:

”Regeringens förslag om kränkande fotografering innebär att själva fotograferingen, och inte publiceringen, ska kunna bestraffas. För mediernas del hotar lagförslaget därmed en sedan länge väl fungerande ansvarsfördelning. Idag avgör fotografen vilka bilder som ska tas på plats och utgivaren vad som ska publiceras. Detta så kallade ensamansvar är ett av kärnområdena för den svenska tryck- och yttrandefriheten. Det skyddar fotografens arbete, samtidigt som utgivaren ska ta sitt ansvar för vilka bilder som sedan publiceras. Detta ensamansvar sätts ur spel med regeringens förslag som därför bör skrotas och inte leda till lagstiftning”, skriver de i sitt inlägg.

Kränkande fotografering blir ett hinder för publicering

Regeringen föreslår lagen kränkande fotografering

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.