Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Har tar över Ljusnan

Publicerad: 12 Juni 2003, 11:44

Anders Eklund är teologen som blev publicist. Häromveckan blev han ny chefredaktör för Ljusnan.


Som politisk redaktör har Anders Eklund gjort sig känd som en debattglad skribent i södra Hälsningland. Till Ljusnan kom han i slutet av 80-talet. Han har en bakgrund som präst och ledarutbildare hos Svenska Missionsförbundet och som lärare i svenska och religionsvetenskap.
Vad har din teologiska bakgrund betytt för dig som journalist?
– Förhoppningsvis en ökad förståelse för människor som har det taskigt. Och att det alltid är viktigt att ta sig tid att lyssna på folk.
När Anders Eklund nu ersätter Dag Eriksson som chefredaktör återgår Ljusnan till den gamla kombinationen chefredaktör/ansvarig utgivare och politisk skribent.
– Att få fortsätta skriva var en förutsättning för att jag skulle ta jobbet. Jag hoppas kunna hålla tempot uppe och skriva så mycket som möjligt.
Han tycker att det är en viktig symbolhandling att visa att det går att rationalisera också på chefssidan. Av tre chefs- tjänster (chefredaktör, politisk redaktör och redaktionschef) blir det nu två.
Fyra år i rad har Ljusnan ökat sin upplaga och ligger i dag på 15 500 exemplar. Tidningen har fått fler läsare i Söderhamn, Bollnäs och Ovanåker trots att antalet hushåll minskat.
– Vi gör en bra tidning, men vi behöver bli ännu starkare på alla områden.
När han inte jobbar ägnar han sig åt ”ett trädgårdsprojekt” hemma på släktgården i Söderala, mellan Söderhamn och Bollnäs.
Motion får han genom att spela tennis (”fläckvis, skulle vilja spela mer”).
Avkoppling?
– Jag lyssnar gärna på renässansmusik, som Palestrina, den ger mig ett slags vila och ro som jag inte hittar någon annanstans.
YLVA CARLSSON

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.