Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Har prinsessornas kärleksliv allmänintresse?

Närhelst en utgivare behöver motivera ett tveksamt beslut står allmänintresset till tjänst, skriver PO Ola Sigvardsson.

Publicerad: 30 november 2011, 09:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Allmänintresset är en trogen dräng. Närhelst en utgivare behöver motivera ett tveksamt beslut står han till tjänst. Jag vet, för jag har själv gjort det; hänvisat till allmänintresset när jag kanske borde ha sagt nej till en publicering.

Senast jag hörde begreppet användas på detta sätt var på en debatt i måndags, arrangerad av Sveriges Tidskrifter, om lagförslaget som skulle begränsa fotografering på allmän plats. Det var en bra debatt i ett angeläget ämne. Aftonbladets Jan Helin gjorde en pedagogisk presentation av det komplicerade läge som kan uppstå för landets fotografer om lagen antas i vår.

Mycket av diskussionen kom att handla om kungafamiljen. Inte så konstigt med en kvällstidningsredaktör, chefredaktören för Svensk Damtidning, Karin Lennmor, och hovets presschef, Bertil Ternert, på scenen.

Begreppet allmänintresse återkom gång på gång. Till exempel i bevakningen av prinsessan Madeleines uppbrott från sin förre pojkvän, sedan en kvinna trätt fram i en norsk tidning och berättat att de haft en affär på ett fjällhotell.

Under några dagar utsattes prinsessan för en hård jakt av pressfotografer. Jan Helin ångrade att hans tidning låtit sig dras med och gjorde till och med en jämförelse med jakten på prinsessan Diana.

Däremot ångrade han inte att nyheten om otrohetsaffären gavs stort utrymme. Den hade allmänintresse eftersom hovet finansieras av skattepengar. Svensk Damtidning höll med.

Här känner jag att något skaver.

En vanlig definition av allmänintresse är Den information som medborgaren i ett öppet och demokratiskt samhälle har rätt att ta del av. En sådan definition säger naturligtvis inte var gränserna går, men den pekar ut en riktning.

Begreppet allmänintresse innebär att företeelsen i ett bredare perspektiv är betydelsefull, viktig. Det kan vara något av samhällelig betydelse eller något som berör en större krets. Mot detta kan man sätta ett intresse som bygger på att det är kul, kittlande eller spännande att få veta: nyfikenhet.

Men dessa två begrepp hänger inte ihop. Nyfikenhetsintresset hos allmänheten kan bli hur högt som helst utan att det påverkar allmänintresset. Att tillfredsställa allmänhetens nyfikenhet är helt legitimt det sysslar pressen med ständigt. Problemet uppstår när den gäller uppgifter som borde omgärdas av privatlivets helgd.

Till denna sfär hör människors kärleksliv och hälsotillstånd. Endast i undantagsfall kan en enskild persons uppbrott från ett förhållande eller sjukdom vara av allmänintresse. Då handlar det om personer vars verksamhet har ett allmänintresse, om deras förmåga att utföra arbetet sviktar på grund av det inträffade. Och att det påverkar andra människor än deras närstående.

Här glider resonemanget lätt in på offentlig person. Det är inte heller ett entydigt begrepp, även här finns en koppling till allmänintresset. Har personen på grund av sin ställning eller roll ett allmänintresse, betraktas han eller hon som en offentlig person och får tåla en hårdare granskning av medierna. Till exempel politiker, ledande offentliga tjänstemän, företagsledare och representanter för polis och militär.

När det gäller artister, atleter och tevepersonligheter är det problemfritt att granska deras verksamhet, men de har fortfarande rätt till ett privatliv som inte exponeras i medierna.

Vad avser kungafamiljen har kungen en särställning i det att han är statschef. Det gör en närgången granskning rimlig, även av till exempel hälsoaspekter som skulle kunna försämra hans förmåga att utföra sitt arbete. Om kronprinsessan Victoria en dag blir statschef kommer hon att befinna sig i samma utsatta position.

För övriga delar av kungafamiljen är allmänintresset kring privata omständigheter lågt. Att nyfikenheten är mycket stor påverkar inte allmänintresset.

Det betyder att även om många ville veta omständigheterna kring prinsessan Madeleines uppbrott från sin relation, så var det inte av allmänintresse. Det var kul att veta, kittlande och spännande. Nyfikenhet.

Argumentet att vi betalar hennes uppehälle väger tungt när en journalist vill göra en granskning av hur kungafamiljen använder sina pengar. Däremot har frågan om apanaget knappast någon betydelse för att skapa allmänintresse kring prinsessornas kärleksliv.

Att tillfredsställa nyfikenhet kring någons privatliv är helt OK, så länge den granskade ställer upp. Det är förvånansvärt sällan en kändis PO-anmäler det som står i veckopressen. Jag moraliserar inte över pressens skriverier om kungafamiljen, fortsätt gärna. Den sortens bevakning har utan tvekan en läsekrets.

Men kalla det inte allmänintresse.

Ola Sigvardsson

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.