Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Har ni uppviglat mot nazister, Corren?”

Publicerad: 4 Augusti 2008, 08:35

Nationalsocialistisk Front har polisanmält Corren för att tidningen Inför nazisternas demonstration i lördags skrev tidningen om en privatperson som uppmanade till nyckelskramlande.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

– Ja, de påstår det, säger Anders Nilsson som är tf ansvarig utgivare på Corren.

Varför det?

– Förra veckan fick vi veta att Nationalsocialistisk Front hade fått tillstånd att demonstrera. En man hörde av sig och ville uppmana folk att göra som i Nyköping och skramla med nycklar mot nazisterna, och när vi skrev om demonstrationerna skrev vi också om honom. Sedan dök det upp väldigt mycket folk och skramlade med nycklar när de demonstrerade.

Vad kan anmälan leda till?

– I samma stund som man får höra talas om en sådan här anmälan vet man att det inte kommer att leda till någonting. Vi tycker ju givetvis att det är okunnigt av NSF att polisanmäla en ansvarig utgivare. Vår uppgift är att skriva  om det som händer, och alla har möjlighet att uttala sig i Corren.

Även Nationalsocialistisk Front?

– O ja, vi försöker alltid få tag i dem när vi skriver om dem. De har fått träda fram på ett helt uppslag och vi har publicerat en intervju med deras ledare.

Vad tror du de vill få ut av att anmäla?

– Jag tycker bara att de är okunniga, det här visar att de inte kan den svenska grundlagen, att de inte vet vad tryckfrihet och yttrandefrihet innebär. De kanske bara vill få uppmärksamhet.

Eller så blev de bara sura?

– Ja, det är den mest troliga förklaringen. De har fått stå och demonstrera ganska ostört fram tills nu. Det är vissa vänstergrupperingar som stört dem tidigare, men det som hände nu blev nog jobbigt för dem. När det kommer 200 vanliga Linköpingsbor och skramlar och skriker åt dem.

Har det varit mycket problem med nazister i Linköping?

– Ja, de har demonstrerat hela våren utan tillstånd och polisen har inte gjort något åt det, vilket har irriterat folk. För några år sedan la Nationaldemokraterna sina valsedlar i våra tidningsbuntar och då polisanmälde jag dem, så det är inte första gången jag har med dem att göra.
Axel Håkansson

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.