Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Har ni torrlagt landstinget, Ulf Carlsson?

Publicerad: 23 Februari 2011, 12:45

Landstinget i Kalmar har länge varit generösa med att låta sina medarbetare dricka dyra viner och sprit under kurser och konferenser. Och det är skattebetalarna som fått stå för notan. Men efter Östran/Nyheternas granskning har landstingsdirektören gjort en kovändning. Ulf Carlsson är Östran/Nyheternas ansvarige utgivare.


Igår gick landstingsdirektören ut och sa att landstinget i Kalmar ska vara helt alkoholfritt. Det är bara han och en handfull andra chefer som får bevilja undantag. Redan efter den första publiceringen för en vecka sedan gick han ut och sa att man skulle inleda en intern utredning. Det var väl för att lugna opinionen. Men vi fortsatte att berätta och då kom det här förbudet igår.

Hur fick ni idén till grävet?

Vi satsar mycket på gräv och undersökande journalistik och undersöker kontinuerligt olika myndigheter. Landstinget är länets största arbetsgivare och omsätter mycket pengar. Därför kändes det naturligt att titta på dem.

Vi har undersökt tusentals fakturor och slogs av hur många som handlar om konferenser och kurser. Det har genomgående druckits mycket alkohol i form av dyra viner och sprit. Dessutom har man inte dragit sig för att låta skattebetalarna betala för spabehandlingar, lådbilsrallyn, bad i badtunnor och för sprit ur minibaren på hotellet.

Vilka reaktioner har publiceringarna resulterat i?

Första dagen fick vi ohyggligt upprörda och anonyma mail som tyckte att det här var det västa man varit med om och att tidningen drabbats av moralpanik. Det är nästan så att man tror att de kommer från landstinget. I övrigt har vi fått otroligt mycket positiv cred från läsare och landstingsanställda som stödjer oss.

Du har sagt att ni har mer på gång när det gäller landstinget? Kan du berätta om det?

Härnäst kommer vi att titta på hur man bor under konferenser och kurser. Vi ska undersöka hur många konferenslokaler som står tomma i landstingshuset och på sjukhuset samtidigt som chefer och tjänstemän konfererar på dyra kursgårdar och hotell.

Ingen myndighet i Kalmar län går säker, verkar det som?

Nej, det gör de inte. Vi får in massor av tips från olika håll. Granskningen fortsätter.

Läs Östran/Nyheternas granskning av landstinget här:

http://www.ostran.se/index.php/nyheter/kalmar/torrlaeggning_paa_landstinget
http://www.ostran.se/oestran_granskar/landstinget
http://www.ostran.se/slideshows/Anders_H/index.html
http://www.ostran.se/nyheter/uffe_direkt/moralpanik_nej_vi_utfoer_vaart_uppdrag

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.