Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Har ni firat med prinsesstårta, Sydsvenskan?

Publicerad: 18 November 2010, 12:49

Sydsvenskans ledarredaktion utsågs till Årets Republikan av republikanska föreningen. Henrik Bredberg är redaktionssekreterare.


Ja, det har vi gjort. Hela redaktionen!

Hur har läsarna reagerat?

Det är några som har hört av sig och sagt att Sydsvenskan har väl alltid varit för monarkin? Vi överraskar våra läsare varje gång vi skriver om kungahuset.

Vad beror det på tror du?

Vi ses som en borgerlig tidning, fast vi inte är det. Vi är en oberoende liberal tidning, och vi tycker att det är en liberal ståndpunkt att man inte kan ställa upp på ett statsskick där landets finaste ämbete går i arv i familjen.

Vad tycker du om bevakningen av kungahuset i samband med den nya boken?

Jag tycker att det var på tiden att det görs ett ärligt försök att gå till botten med alla rykten som vi alla har hört och skrattat åt. Skulle de visa sig inte stämma är det ju hemskt. Så jag tycker att syftet var gott.

Vad tycker du är en rimlig bevakning, ska man hårdbevaka eller tiga ihjäl dem?

Monarkin får gärna svaja, men inte av fel orsaker. Det är inte lösa rykten, utan principer, som ska få det att svaja. Samtidigt kan en journalist inte abdikera från uppgiften att bevaka statschefen.

Tycker du att journalisterna har gjort det?

Jag har funderat mycket på det. Om man har vetat saker, men undvikit att skriva för att frågan varit känslig, då borde man som journalist istället ha gått till botten med det.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.