Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Har ingenting hänt – på 50 år?

Publicerad: 21 Januari 2009, 15:30

Gunnar A Olin, med förflutet som reporter på Kvällsposten: När jag läser Medievärldens skildring av den mediala jakten på anhöriga till mannen som misstänks för mordet på Caroline Stenvall tänker jag: Har ingenting hänt? På 50 år?


Expressens utsända knackade alltså på hos den misstänktes far nere i södra delen av landet. När de lyckats komma innanför tröskeln berättar de för den ovetande fadern att sonen sitter anhållen misstänkt för mord. Nu vill de veta hur det känns.

FÖR 50 ÅR SEN var Kvällsposten i Malmö min första riktiga arbetsplats. Som ung reporter hade man att ringa runt till skånska poliser/landsfiskaler två gånger om dygnet för att höra om något hade hänt.

En förmiddag fick vi veta att en ung bonde på sin traktor hade krockat med ett tåg borta på Österlen. Hos sig på traktorn hade han haft sina två små barn. Alla tre hade avlidit direkt.

Vi ringde vår stringer i Simrishamn, Walde Bengtsson, och bad honom göra ett jobb om olyckan. Några timmar senare anlände Walde till oss i Malmö, i hygglig tid till den sena eftermiddagsupplagan. Med sig hade han en fin familjebild tagen i en fotoateljé: mamman och pappan och de två små. Ramen satt kvar runt fotot.

Vi komplimenterade Walde för att han så snabbt hade fått fram bild på olycksoffrena. Men han såg inte glad ut inför berömmet.

-Usch, sa han, det var inget roligt uppdrag. Jag åkte ut till gården och knackade på. Frun i huset öppnade. Hon förstod inte varför jag kom och ville ha en bild av familjen. Hon visste ju inte om att dom andra var döa.

Vi runt desken bleknade. Redan då var begreppet ”förnedrande uppdrag” en realitet. Vi lärde oss en läxa den dan. Vi sa till varandra att något liknande får aldrig hända igen.

FÖR MIG HAR det här minnet dykt upp då och då. Varje gång jag hör en mediechef hänvisa till allmänintresset kommer det gamla obehaget krypande.

Gunnar A Olin
Senior advisor, Kreab
Gunnar A Olin

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.