Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Har hummerknivliberalerna blivit landsbygdsliberaler, Sofia Mirjamsdotter?

Publicerad: 22 maj 2018, 09:53

ST:s ledarskribent Sofia Mirjamsdotter får Aftonbladet Kulturs pris Hummerkniven. Det är tredje året i rad det går till en ledarskribent på en lokaltidning.


Priset delas ut av Aftonbladet Kultur till ”liberaler som fortfarande är liberala”. Årets pristagare Sofia Mirjamsdotter är ledarskribent på Sundsvalls Tidning och gör Norrlandspodden tillsammans med Po Tidholm.

– Jag tror att jag får priset för att jag inte viker ner mig i migrationsdebatten och för att jag lyfter landsbygdsfrågor. Någonstans har det nått genom bruset.

De första åren gick priset till storstadsliberaler som Lisa Bjurwald, Leo Lagercrantz och Svend Dahl men de senaste åren har pristagarna Lilian Sjölund och Alex Voronov varit från landsbygden. Har hummerknivliberalerna blivit landsbygdsliberaler?

– Jag tänkte faktiskt när Lilian Sjölund fick priset förra året att nu kommer ju inte jag att få det på många år, för man är så van att bli inkvoterad på landsbygden. Men nu blev det för andra året i rad en kvinna från Mittmedia i Mellannorrland som får priset. Det kan jag inte tolka på något annat sätt att vi får ett nationellt genomslag för det vi gör.

Vad kan det bero på om det är så att liberalismen blivit starkare på landet?

– Det är en jättesvår fråga, det är hela samhällsdebatten med politiker och tyckare som står och säger ”vi har varit naiva” i migrationsdebatten. Jag har också blivit kallad naiv men jag är ganska oförstående inför personer som viker ner sig. Man kan både se problemen och ändå ha en migrationsvänlig linje. Det är under en flyktingkris som 2015 som principer och värderingar prövas och man ser om de håller för prövning.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.