Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Här finns förmildrande omständigheter”

Publicerad: 13 April 2012, 07:01

I nästa vecka börjar rättegången där Expressens chefredaktör misstänks för vapenbrott. Fälls han kan det bli fängelse i ett år. I teorin. Här finns förmildrande omständigheter, säger kammaråklagare Jörgen Larsson.


Det tog Expressens team fem timmar att köpa en pistol. Tidningen skulle visa hur lätt det var att få tag på ett illegalt vapen i Malmö efter att både polis och politiker gått ut och krävt hårdare tag som skulle begränsa den stora tillgången till skjutvapen i staden.

Det var i oktober 2010.

I december i fjol åtalades tidningens chefredaktör Thomas Mattsson, nyhetschefen Andreas Johansson och reportern Diamant Salihu för vapenbrott. I nästa vecka börjar rättegången.

En fällande dom leder i normalfallet till fängelse i högst ett år. Men det riskerar inte Expressens medarbetare.

Här finns förmildrande omständigheter, säger kammaråklagare Jörgen Larsson.

Vilken påföljd vill du se i det här fallet?

Det sparar jag till rättegången.

Han tycker det är självklart att lagen ska gälla för alla.

Varför ska journalister få göra något som andra inte får?

Men ska inte medierna få testa ett sådant påstående att det är lätt att köpa vapen i Malmö?

Jag skulle vilja vända på det. Ska inte jag få testa om mediernas agerande är tillåtet eller inte? Det handlar om var gränserna går och vem som ska bestämma det. Ska Expressens chefredaktör vara den som avgör det?

Allmänt åtal ska väckas om åklagaren anser att brott är styrkt, och det har jag förstås inga synpunkter på. Men min uppfattning är att det som hände inte var brottsligt. Ingen, allra minst jag, hävdar att journalister bör ha någon sorts generell amnesti, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Varför är rättegången principiellt viktig?

Därför att processen handlar om ett viktigt reportage: en serieskytt härjade i Malmö, politiker och polischefer hävdade att ”vapnen flödar” och att det därför krävdes hårdare vapenlagar. Det Expressen ville göra vara att undersöka dessa påståenden. Om det var så lätt att få tillgång till vapen som politiker och poliser sa, ja, då vore det kanske rimligt med ändrad straffskala? Men om det inte stämde, då fördes debatten om bland annat mer resurser till polisen på felaktiga grunder. Oavsett utfall av vår undersökande journalistik skulle det alltså bli en relevant historia för våra läsare.

Blev du förvånad över åtalet?

Egentligen inte. Redan innan jag och mina kollegor ens hade förhörts skrev ju åklagaren till polisutredaren att han skulle ”snickra ihop brottsmisstankar”, så jag blev ju inte förvånad när han valde att tolka omständigheterna som inte är tvistiga som att vi borde åtalas. Men samtidigt vet jag ju att bland andra FIB/Aktuellt, Kvällsposten, Aftonbladet och faktiskt Expressen har lämnat in illegala vapen till polisen tidigare och då har journalisterna snarare fått ett ”tack!”.

Skulle ni göra om vapenköpet i en liknande situation?

Jag vill ta chansen att påminna om att det snarast är det påstådda ”innehavet” av den tjeckiska pistolen som ska avhandlas i domstolen, inte något annat, och vi menar att det som skedde inte var brottsligt eftersom vi omedelbart kontaktade polisen för att överlämna vapnet. Hösten 2010 sköts människor på gatorna i Malmö och att Expressen då, när vi hade möjlighet att få bort ett vapen från den kriminella världen, skulle ha lämnat pistolen i händerna på en brottsling hade knappast varit rimligt. Det hade knappast heller varit klokt, ur ett säkerhetsperspektiv, att stå inför den person som ville sälja pistolen och plötsligt backa ur.

Finns det gränser för hur långt en tidning kan gå för att visa på den här typen av problem? Var har Expressen sina i så fall?

Vår princip är att följa lagar och regler. Jag känner naturligtvis till en rad exempel ur den journalistiska historien där man tillämpat okonventionella arbetsmetoder, som inför IB-affären när reportrarna bland annat olovligen läste spionorganisationens post, men principen är att följa lagar och regler.

Kommer ni att överklaga om det blir en fällande dom?

Ja, naturligtvis. Vi gjorde en samlad publicering över två dagar där vi intervjuade alla från justitieministern till kriminella, och när vi kunde påvisa att det bara tog fem timmar att få tillgång till ett illegalt vapen så väljer åklagaren att driva process mot Expressen. Det får han förstås göra, men åtalet har ju kritiserats av alla stora publicistiska organisationer i Sverige och därför är det intressant att driva det så långt som möjligt.

Hur känns det att åtalas för sin journalistik, Diamant Salihu?

Expressen polisanmäls för vapenköpet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.