Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Här är vinnarna av Stora Journalistpriset

Publicerad: 19 November 2015, 17:26

Det var journalister som publicerats i Filter, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet som kammade hem priserna när vinnarna i kväll korades. Aftonbladets Kerstin Weigl fick hederspriset.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiStora Journalistpriset

Under torsdagskvällen avslöjades årets pristagare av Stora Journalistpriset 2015 på Operans Rotunda i Stockholm. Programvärd under kvällen var Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

Här är pristagarna i de fyra kategorierna:

Årets berättare: Johanna Bäckström Lerneby, Filter, för Att skapa ett monster. Juryns motivering: För ett skoningslöst reportage som med genial dramaturgi förädlar och fördjupar genren kriminaljournalistik.

Jag är så glad! Och jag vill verkligen slå ett slag för kriminaljournalistik. Vi behöver mer av det, säger en glad Johanna Bäckström Lerneby när hon tar emot sitt pris.

Årets förnyare: Kristoffer Örstadius, Dagens Nyheter, för en återkommande serie av journalistik där han använt sig av sina datakunskaper för att förnya journalistiken. Juryns motivering: För att han på ett förnyande och för journalistiken inspirerande sätt använder programmering och hacking till att avslöja sårbarheten i vårt digitala samhälle.

Årets avslöjande: Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson, Svenska Dagbladet, för sitt SCA-gräv med motiveringen: ”För att de i en massiv storviltsjakt fällt de tyngsta högdjuren och därmed möblerat om i det svenska näringslivets salonger.”

Vi har haft en enorm fördel genom att vi har varit två. Det här skulle ingen människa klara på egen hand, säger Torbjörn Isacson.

Lukas Bonniers Stora Journalistpris: Kerstin Weigl, Aftonbladet. Juryns motivering: För att hon genom sitt outtröttliga grävande blottlägger ett av samhällets dolda katastrofområden?.

Här kan du läsa om samtliga nominerade i varje klass.

Årets internationella gäst var tv-journalisten och författaren Christine Ockrent.

Få kan som hon hjälpa oss att förstå den kris som Frankrike och Europa går igenom just nu och vad den betyder för journalistikens villkor, sa Peter Wolodarski när han välkomnade henne upp på scenen.

Det blev ett samtal mellan de två om terrordåden i Paris, Europas utmaningar och journalistikens roll i en orolig tid.

Senare under kvällen ska Medievärldens Lisa Bjurwald och Politisms Margret Atladottir livepodda tillsammans med Expressens Thomas Mattsson och Aftonbladets Jan Helin.

Om Stora Journalistpriset:

Priset instiftades 1966 och delas ut årligen av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Lukas Bonniers Stora Journalistpris delas ut till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.