Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Här är vinnaren av SvD:s Lilla litteraturpris

Publicerad: 15 november 2016, 07:26

Från vänster: Emma Edling Müller (pristagare Lilla litteraturpriset 10.000 kr), Ethel Blennow (pristagare SvD Juniors hederspris 5.000 kr) och Alice Bah Kuhnke (engagerad prisutdelare).

Emma Edling Müller är årets pristagare av SvD:s Lilla litteraturpris: "För en elegant och tankeväckande nutidssaga".


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetAlice Bah KuhnkeSvD

På måndagen avslöjades vinnaren av SvD:s nya novelltävling SvD:s Lilla litteraturpris. Prisutdelare var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Emma Edling Müller fick motta Lilla litteraturpriset om 10 000 kronor. Hon tilldelas priset för sin novell Herr Orlov och döden. Juryns motivering lyder:

”För en elegant och tankeväckande nutidssaga som med hög närvaro och effektivt språk tecknar ett fascinerande porträtt av en ensam människa. En inkännande betraktelse med en tragikomisk underton av en ung författare med stor potential.”

Ethel Blennow fick ta emot SvD Juniors hederspris om 5000 kr för novellen Anton och jag. Juryns motivering lyder:

”För att med värme och humor ha gestaltat den första kärleken i ett ungt och spännande perspektiv. En väl sammanhållen berättelse med ett budskap som fångar läsaren – från början till slut.”

Tävlingen var öppen för alla upp till 15 år och totalt fick juryn in ett tusental bidrag. Tävlingen var en del av 250 års-firandet av Sveriges tryckfrihetsförordning.

”Det är otroligt glädjande att se vilken skrivlust och kreativitet det finns bland unga i Sverige i dag, det bådar gott för den framtida litteraturen. Sammantaget ger berättelserna bilden av reflekterande unga människor med både stor fantasi och förståelse för viktiga samtida teman”, säger SvD:s kulturchef Lisa Irenius i en kommentar.

Juryn bestod av författarna Jens Lapidus och Sara Bergmark Elfgren samt Lisa Bjärbo, SvD-medarbetare och författare, Lisa Irenius, SvD:s kulturchef, Stina Cederholm, chefredaktör SvD Junior, Björn Hygstedt, SvD:s kommunikationschef, Erika Hallhagen, biträdande redaktör för SvD:s söndagsmagasin och kritiker på SvD Kultur samt Cecilia Burman, redaktör SvD Läs & Skriv.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev