Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Här är de som kan vinna Nära-priset

Publicerad: 20 Januari 2009, 20:28

Sydsvenskan, Corren och VLT kan vinna årets Nära Journalistpris, som premierar god lokaljournalistik. Priset delas ut i Örebro i slutet av mars i samband med Gräv-seminariet.


Ämnen i artikeln:

VLTNerikes AllehandaSydsvenskan

Nära-priset instiftades av Nerikes Allehanda för fyra år sedan och är på 75 000 kronor. Det delas ut vid tidningens Nära-konferens som i år arrangeras i samband med Gräv-seminariet.

Juryn motiverar de tre vinnarkandidaterna så här:

Sarah Nylund och Martina Glimberg på Sydsvenskan för artikelserien om hur den lokala säkerhetsnämnden i Kävlinge använt sina pengar med motiveringen:
”Vad informerar den lokala säkerhetsnämnden i Kävlinge om när driften upphört vid Barsebäcksverket och kärnbränslet skeppats till Oskarshamn? Sydsvenskans kartläggning och pedagogiska presentation av hur nämnden använt sina pengar skapade en skarp lokal debatt. Ingen nämnd och ingen glömd? Det stämmer inte i Kävlinge!”

Nils Olausson och Christian Ströberg på Östgöta Correspondenten för pedofilserien med följande motivering:
”En orädd reportageserie som öppnar ögonen på en generation föräldrar – och till och med några pedofiler – om den reella värld som unga lever i vid sina datorer. Aktiv journalistik i direkt kontakt med läsarna. Klarspråk, fakta och levande dialoger ger insikter som fräter på bilden av den trygga uppväxten i mellanmjölkens land.”

Ann-Christine Kihl, Britt-Louise Bergström med flera på VLT för berättelsen om mordet på Benny med följande motivering:
”En berättelse som når ända in i hjärteroten hos läsarna. Skribenterna och fotografen behärskar ansvarsfullt sina verktyg från första ordet till sista bilden. Det är nära, mycket nära, utan att vara närgånget. Skildringen bjuder in läsaren att engagera sig i ett stort samhällsproblem och reportaget lever vidare på webben med möjligheter för läsarna att kommentera och diskutera.”

Juryn består av:
Ulf Johansson från NA, juryordförande
Thelma Kimsjö, tidningschef länstidningen i Södertälje
AnnaKarin Lith, chefredaktör Hallands Nyheter
Torbjörn von Krogh, mediekonsult
Bo Zetterlund, mediekonsult

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.