Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hänt Extra klandras, använde journalistiska busfasoner

Publicerad: 20 Februari 2008, 09:15

Ulricehamns Tidning har åsidosatt god publicistik sed i en artikel om en arbetsplatsolycka, Hänt Extra klandras för att ha gjort detsamma i en artikel om en tv-profil och tillkomsten av hennes Ashimas bok.


Hänt Extra skrev i januari i fjol under rubriken ”Tokig – eller? ´Himmelska krafter har hjälpt mig skriva?!´” om en tv-profil och tillkomsten av hennes bok. Tv-profilen gjorde anmälan. Hon hade inga problem med att bli ifrågasatt men vände sig mot att hon inte fått kommentera med egna ord och mot de halvsanningar och omskrivningar som hon ansåg att texten var full av.

Hänt Extra har använt en journalistisk metod som tillhör journalistikens busfasoner, skriver PO. Information har hämtats från andra medier och omarbetats på ett vilseledande sätt för att ge sken av en originalintervju. PO vänder sig mot det påhittade citatet ”Himmelska krafter har hjälpt mig skriva” i rubriken och den vilseledande journalistiska metoden som mynnat ut i att anmälaren inte kontaktats. Nämnden gör samma bedömning.

Under rubrikerna ”Fick handen krossad i manipulerad maskin” och ”Säkerhetsskyddet på maskinen hade manipulerats under en längre tid” berättade Ulricehamns Tidning i mars i fjol om att en anställd vid ett företag i staden fått sin hand krossad vid reparationsarbete och därigenom förlorat två fingrar. Den skadade ansåg i sin anmälan att endast företagets syn på omständigheterna kom fram i tidningen. Han hade inte fått ge sin version, vilken enligt anmälan i vissa delar skulle ha motsagt de uppgifter som företagsledningen lämnat.

Trots att skyddsombudet på företaget inte velat uttala sig och inte heller uppge olycksoffrets identitet, anser PO att tidningen varit skyldig att belysa det som inträffat så allsidigt som möjligt. Att i staden finna en man som mist två fingrar ”torde inte ha varit oöverstigligt svårt”, heter det.

PO påpekar att mannen i kraft av sin skada nu blivit på svaga grunder utpekad som skyldig till sin egen olycka på grund av nonchalans och bristande respekt för gällande regler.

Nämnden gör samma bedömning.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.