Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hans Bergström-priset till Anders Bolling

Publicerad: 1 juni 2015, 06:56

DN-journalisten får nyinstiftat pris för vetenskaplighet inom journalistiken.


Hans Bergström-priset utdelas för första gången vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA:s) sammankomst den 1 juni. Priset har inrättats för att premiera ”ett vetenskapligt synsätt i media samt för excellent journalistik om vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap detta i en tradition av upplysning, folkbildning, förklaringsdjup, framtidstro och integritet”. Prissumman är på 100 000 kronor.

Juryn har i år valt att belöna DN-journalisten Anders Bolling, främst för hans Framstegsblogg. Motiveringen lyder:

Anders Bolling har med sin journalistiska gärning, främst Framstegsbloggen i Dagens Nyheter, visat vad journalistik också skulle kunna vara: en ärlig ansträngning att ge en allsidig bild av världen med hjälp av saklighet, statistik och kvalificerad analys.

Hans användning av diagram och grafik är pedagogik på högsta nivå. Bolling har systematiskt och självständigt gått emot den vanliga nyhetsdramaturgin genom att komplettera dess dagliga larm med fakta om sådant som tvärtom långsamt förbättras. Det visar sig vara åtskilligt.

Den kunskapsbaserade världsbild han förmedlar inger hopp om framsteg, inte minst från mänsklig strävan inom vetenskap, teknik och innovation.

Ordförande i juryn har varit IVA:s VD, professor Björn O. Nilsson. Juryn i övrigt har bestått av IVA-ledamöterna Hans Bergström, Jan-Olov Johansson, Mats Svegfors och Lena Treschow Torell.

”Vi har mött ett massivt intresse för det nya priset och fått in många högt kvalificerade nomineringar”, säger Björn O. Nilsson i ett pressmeddelande. ”Inte minst i IVA:s professionellt verksamma kretsar finns en stark uppfattning att Sverige behöver mer av saklig och kunskapsbaserad journalistik av det slag priset vill uppmärksamma.”

Nytt journalistpris för vetenskapligt synsätt

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.