Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hanna Stjärne: Jag vill få medarbetarna att våga mer

Publicerad: 16 september 2014, 12:06

Efter tre extremt framgångsrika år lämnar Hanna Stjärne UNT för SVT. Där vill hon gjuta mod i medarbetarna och möta publiken där den finns.


Ämnen i artikeln:

Hanna Stjärne

Varför tog du jobbet?

SVT är Sveriges viktigaste medieföretag och kommer att bli ännu viktigare när medielandskapet förändras och samhället förändras och blir mer splittrat. När det blir en åsiktssilo mellan olika delar av samhället ökar behovet av en gemensam samlingspunkt.

Vad är du mest stolt med att ha åstadkommit på UNT?

Jag är otroligt stolt över att så många medarbetare tagit kliv och vågar göra modiga saker. De har utvecklat journalistiken, de har utvecklat andra delar av mediehuset och det har lett till nya intäkter. Det är det som gjort att vi vunnit bland annat Årets Dagstidning och Stora Journalistpriset.

Det finns ett väldigt starkt driv och en innovationslust på UNT, och jag kommer att vara grymt avundsjuk på min efterträdare.

Är det ett mål att gjuta mod i medarbetarna på samma sätt på SVT?

Ja, det finns ju mycket av det på SVT, men inget gör mig gladare som chef än när medarbetare vågar ta kliv och göra sådant de inte vågat förut.

Public service har varit ganska ängsligt i hanteringen av rasistiska och främlingsfientliga rörelser, är det ett problem som följer av PS-uppdraget?

Det är klart att public aervice har ett krav på sig att vara opartiskt men mycket av journalistiken bygger på samma grund.

Men tycker du att SVT varit bra på att hantera Sverigedemokraterna?

Över lag är det en situation nu där många redaktioner funderar på vad de gjort som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra, det har vi gjort på UNT också.

En stor styrka med SVT är att det finns så många olika delar och programuppdrag att det blir en stor bredd på utbudet.

Vilka är SVT:s utmaningar?

I grunden är SVT ett väldigt välskött företag, väldigt starkt när det gäller bärande berättelser och med en väldig bredd i samhällsdebatten. Utmaningen blir att även i framtiden kunna möta människor där de vill möta oss.

Hur ska public service finansieras i framtiden?

Det viktigaste är att garantera att public service är helt oberoende från politiska och kommerisella intressen och politisk klåfingrighet och att SVT får förutsättningar att verka i det nya medielandskapet. Det är frågor jag ska sätta mig in i mer nu.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Hanna Stjärne

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev