Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hanna Stjärne blev Årets mediaamazon

Publicerad: 24 Maj 2010, 12:37

Sveriges Radios framtidsanalytiker Hanna Stjärne utsågs till Årets Medieamazon.


Motiveringen: Hanna Stjärne har en bakgrund som nyhetsreporter på bland annat Ekot och blev känd för en bred publik som utrikeskorrespondent i Oslo. Som P1-chef startade hon program som Konflikt och Kaliber och ökade kanalens lyssnarsiffror så att den blev den största talradiokanalen i Europa.

Under Hannas tid som P 1 chef blev det fler kvinnliga programledare i etern, från  30 procent kvinnor och 70 procent män. Två år senare var det en jämlik fördelning och medelåldern på programledarna hade också sänkts. Under Hannas ledning hördes för första gången programledare med brytning i P1:s största program.

Hanna har också lyft fram kvinnliga begåvningar på traditionellt mansdominerade områden. När grävprogrammet Kaliber startade bestod redaktionen av kvinnor och utrikesmagasinet Konflikt drevs av bland andra Cecilia Udden och Randi Mossige Norheim.

Som programdirektör hade hon ansvar för alla Sveriges Radios kanaler, inklusive webben och mobilsatsningarna och för första gången på flera decennier ökade lyssningen sammantaget. Idag arbetar hon med Sveriges Radios framtidsstrategi och framtidsutredning.

Jury för  Årets MediaAmazon 2010:
Cecilia Zadig, Zadig Media AB, juryordförande
Tytti Soila, prefekt JMK Stockholms universitet
Anders Ahlberg, publisher Kyrkans Tidning
Maria Ripenberg, debattredaktör Upsala Nya Tidning
Anna Körnung, chefredaktör Veckans Affärer
Kerstin Brunnberg, ordförande Kulturrådet, gästprofessor JMG, Göteborgs universitet

Årets Mediaamazon är ett nyinstiftat pris som delas ut till en kvinnlig medieledare som utmärkt sig för nyskapande journalistiskt ledarskap. Vinnaren koradess torsdag 20 maj på vid ett jubileum för ledarskapsutbildningen Kvinnors ledarskap & undersökande journalistik på JMK, Stockholms universitet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.