Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hanif Bali lämnar efter kontakten med högerpopulistisk sajt

Publicerad: 19 Mars 2018, 08:03

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) lämnar partistyrelsen efter den kraftiga kritiken mot att han twittrat ut känsliga handlingar som han fått av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.


Det var Dagens Nyheter som i fredags rapporterade att utrikesdepartementet fattat misstankar om att hemlig avlyssning av främmande makt förekommit. Det sedan högerpopulistiska Nyheter Idag begärt ut e-posttrafiken mellan utrikesdepartementet och Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen. Handlingarna, som rörde tid för en intervju med en ukrainsk människorättskämpe som skulle komma på besök i Sverige, twittrades senare ut av riksdagsledamoten Hanif Bali (M):

”Väldigt bra artikel från Oksanen, däremot hade det ju varit lite mer transparent om du hade sagt att intervjun i fråga såldes in av UD”, twittrade riksdagsledamoten, och vidare:

”Nu är det ju tur att jag tar upp det – 3:e land hade ju kunnat spinna loss med konspirationsteorier med sitt ‘avslöjande’ annars”.

Först uppgav Hanif Bali för DN att han inte mindes varifrån handlingarna kom. Senare medgav han dock att han fått dem från Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick, en före detta sverigedemokrat som i dag driver den högerpopulistiska sajten vars webbdomän registrerades av Kent Ekeroth (SD) 2011.

Hanif Bali fick efter publiceringen motta kraftig kritik från flera håll och en intern utredning startades. Själv har han i helgen bett om ursäkt för sitt agerande som han beskrivit som ”extremt omdömeslöst”. På söndagen – efter att utredningen avslutats – meddelade Hani Bali i ett Facebook-inlägg att han beslutat sig för att lämna partistyrelsen och sluta twittra.

”Efter en dialog under dagen med partiledningen har jag ikväll meddelat Moderaternas partistyrelse att jag begär att få lämna uppdraget som ledamot i partistyrelsen.

[…]

Mitt uppdrag gentemot väljarna som riksdagsledamot ämnar jag fullfölja – därtill en valrörelse och vinna förtroende för mina idéer på nytt. Jag kommer driva min politik här på Facebook, i TV och riksdagskammaren men inte längre på Twitter.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.