Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Handlar Halal-tv om att avslöja rasism, SVT?

Publicerad: 3 November 2008, 13:59

Halal-tv, som har premiär ikväll, innehåller bland annat en bandad intervju med Carl Hamilton där han säger att de muslimska kvinnorna måste ta honom i hand om de ska bo i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionSVT

– Nej, det är inte alls syftet. Programmet handlar om att de här tjejerna utforskar Sverige. Det här händer inför en helt vanlig intervju som handlar om klassamhället. Men när de nu stötte på det här i sitt utforskande, och det illustrerar något, så valde vi att sända det, säger Joakim Sandberg, enhetschef på SVT Nord.

Hur kom det sig att ordväxlingen bandades?

– De höll på att rigga inför intervjun och ljudet var på men inte bilden. Men rummet var fullt av journalister så Carl Hamilton måste ha varit medveten om vad han sade i det rummet.

Hade ni väntat er kritik mot programmet?

– Det var inte oväntat, det här är ju inte första gången det görs. Ett liknande program gjordes i Holland kort efter morden där, som polariserade landet enormt. Då var det en dokumentärfilmare som började tänka på hur man skulle kunna återställa en dialog och börja se människan istället, genom att börja prata om ”holländskheten”.

Finns det inte en risk med att dela upp det i svenskhet och muslimskhet?

– Det handlar om att se ”svenskheten” från ett annat håll än vi är vana vid. Vi har ägnat väldigt mycket tid och kraft åt att se ”muslimskheten” i det här landet. Jag tror inte du hittar så många ställen i Sverige där vanliga muslimer för diskussioner om Sverige och svenskheten med svenskar i Sverige.

Tror du att kritiken kommer att fortsätta även efter att första programmet är sänt?

– Ja det tror jag, och vi kommer ju inte att omvända någon fullblodsrasist, de har redan ringt mig och deklarerat sin syn på programmet. Men för den stora massan av vanliga människor kan programmet spela roll. Och det stora flertalet som ser programmet kommer att tänka: ”ok, var det inte märkligare än så?”{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=2}
Axel Håkansson

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.