Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Handbok ska hjälpa till att avslöja fejkade nyheter

Publicerad: 29 augusti 2017, 06:56

Omslaget till handboken ”Låt inte nätet lura dig”.

Centrum för mediestudier vid SSE i Riga släpper en handbok som ska guida i hur man avslöjar fejkade nyheter och bilder. "Drömmen är att kunskapen ska finnas på alla skrivbord där det fattas publiceringsbeslut", säger Hans Månson, programdirektör vid SSE i Riga.


Ämnen i artikeln:

Handelshögskolan

Tom Trewinnard är utvecklingsdirektör på San Francisco-baserade Meedan, som bygger digitala verktyg för global journalistik. För omkring ett och ett halvt år sedan föreläste Trewinnard för studenterna på Stockholm School of Economics i Riga. Temat var verifikation av nyheter. Föreläsningen var mycket uppskattad och därför fick Trewinnard efter seminariet frågan om han inte kunde göra en handbok i ämnet.

– Det är bara att konstatera; att kunna avslöja fejkade nyheter och bilder har blivit viktigare inom journalistiken. Och många av dem som ägnar sig åt att luras är riktigt duktiga, så kunskap om hur man avslöjar dem är ovärderlig. Inte minst för att förhindra att medierna ska fortsätta tappa förtroende hos mediekonsumenterna, säger Hans Månson, programdirektör vid SSE i Riga.

Med hjälp av sponsring från Nordiska Ministerrådet kunde handboken översättas till lettiska, estniska, ryska och engelska.

– Av naturliga skäl är ju engelska det språk som den undersökande journalistiken ”umgås på”. Men genom att översätta handboken också till de här språken har vi chans att nå även personer som inte behärskar engelska.

I somras kom också den svenska översättningen ”Låt inte nätet lura dig”. Versionen möjliggjordes genom en donation från den pressetikintresserade advokaten Ulf Isaksson.

– Vi är oerhört glada över att den nu är tillgänglig på fem språk – och det finns inget som hindrar att den översätts till fler. Vi vill bara sprida de här verktygen, säger Hans Månson och fortsätter:

– Drömmen är att kunskapen som den här handboken erbjuder ska finnas på alla skrivbord där det fattas publiceringsbeslut.

Stockholm School of Economics i Riga startade 1994 som en avläggare till Handelshögskolan i Stockholm. Syftet var att erbjuda högre utbildning för studenter från de baltiska länderna. Verksamheten finansieras fullt ut genom donationer. En av de viktigaste donationerna kommer från familjen Ander i Karlstad.

År 2009 startades ett mediecenter på SSE i Riga. I samband med det började man hålla i utbildningar i undersökande journalistik och etik. Ambitionen med verksamheten är att att främja demokrati, civilsamhälle och öppenhet.

Här kan du läsa mer om handboken samt ladda ned den.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Handelshögskolan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.