Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Han tilldelas årets Per Wendel-pris

Publicerad: 26 Oktober 2016, 07:53

Foto: Olle Sporrong

Sportjournalisten och författaren Olof Lundh är årets Per Wendel-pristagare.


”Det är oerhört hedrande att få Per Wendels journalistpris. Jag kände honom inte personligen, men såg upp till honom som journalist och senare kollega på Expressen. Jag är extra glad och stolt över att nyhetsarbetet inom sportens värld blir uppmärksammat på detta sätt”, säger Olof Lundh, som arbetar på TV4 och Fotbollskanalen, i ett pressmeddelande.

Juryns motivering lyder: ”Sportjournalistik anklagas ofta för brist på kritisk granskning. Men det finns journalister som ägnar sig åt att frilägga det spel som sker under det som synes ske även i sportens värld. En värld där varken Svenska fotbollförbundet eller Zlatan står över journalistikens kritiska granskning. I Pelles anda är det med stolthet som juryn i dag ger 2016 års murvelpris till journalisten Olof Lundh!”

Olof Lundh var med och grundade TV4:s Fotkollskanalen.se. Åren 2008­–2010 var han chef för sajten, och 2011–2013 var han chefredaktör. Förra året utsågs Olof Lundh till Årets Sportjournalist i Sverige av Sportjournalisternas Klubb i Stockholm och Svenska sportjournalistförbundet och tidigare i år utgavs hans bok Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll (Albert Bonniers Förlag, 2016). Boken blev uppmärksammad, bland annat eftersom Lund skrev om korruption och förhållningssätt inom fotbollsvärlden.

Per Wendel-priset instiftades av Expressen till minne av Expressenreportern. Priset har delats ut årligen sedan 2006 och tillfaller en journalist som verkar i Per Wendels anda som orädd avslöjare. Otto Sjöberg, Peppe Engberg, Kjell Dabrowski, Kaisa Ericson och Lotta Cramne har suttit i juryn. Prissumman är på 100 000 kronor.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.