Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Han tar över när Helge Gustafzon slutar efter 42 år på Lysekilsposten

Publicerad: 18 mars 2016, 10:02

Efter över fyra decennier på Lysekilsposten har Helge Gustafzon beslutat sig för att dra sig tillbaka. Sedan i tisdags är Ahlbin Gustafsson chefredaktör och tillförordnad vd i företaget.


Jag ser på det här uppdraget med stor ödmjukhet och är förstås glad över att jag har fått förtroendet, säger Ahlbin Gustafsson som samtidigt konstaterar att det är en tuff bransch han verkar i.

Men jag är en lagspelare, och vi har en väldigt kompetent och duktig personal på företaget. Vi gör tidningen tillsammans.

Ahlbin Gustafsson har arbetat som journalist på tidningen i 27 år och har därmed gjort det mesta, säger han. Allt från begravningsreferat till företagsbesök och bevakning av fullmäktigemöten.

I samband med att Helge Gustafzon som också är Ahlbin Gustafssons farbror slutade sa han att åren på Lysekilsposten inte enbart varit en dans på rosor utan också har inneburit långa arbetsdagar och lite ledighet. Men det bekymrar inte den nytillträdde chefredaktören:

Jag har ju gått lite i hans skola. Jag har offrat mycket av min tid för tidningen och engagerat mig hårt under hela resan.

Sedan 2011 har Lysekilsposten fått ett avtrappat presstöd och under 2014 drogs stödet in helt, vilket gjorde att tidningen drabbades av ekonomiska problem. Vid årsskiftet 2015/2016 tvingades Lysekilsposten AB att lägga ned Lysekilspostens systertidning Orust-Tjörntidningen sedan också den förlorat sitt presstöd.

Men Ahlbin Gustafsson ser ändå ljust på framtiden framför allt sedan Lysekilsposten nyligen fick tillbaka sitt presstöd.

Vi har haft en tuff period bakom oss men nu ser vi ljuset i tunneln. Vi tror på den lokala papperstidningen och tror att vi kan infria läsarnas förväntningar på oss.

För drygt ett halvår sedan påbörjades ett förändringsarbete på tidningen. Ambitionen är att bli ännu vassare på den lokala journalistiken:

Vi försöker att skriva om besluten innan de tas i politiska församlingar, vi vill skapa opinion och ska fortsätta ge ett stort utrymme åt det fria ordet.

Lysekilsposten har också satsat på att ha en digital tidning:

Månad för månad ser vi att antalet digitala prenumeranter ökar. De får ju en fördel genom att tidningen kommer snabbare.

Den digitala tidningen är också, till skillnad från papperstidningen, i färg. Lysekilsposten är unik på flera sätt, enligt Ahlbin Gustafsson, den är nämligen Sveriges enda fullformatstidning som fortfarande har svartvitt tryck.

Kommer ni att behålla fullformatet?

När vi får en starkare ekonomi kan det bli så att vi vågar ta steget att gå över till tabloid. Men samtidigt är risken att gamla prenumeranter inte känner igen tidningen. Det är något vi måste förhålla oss till i en sådan diskussion.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.