Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Han tar över efter Karin Pettersson

Publicerad: 15 februari 2018, 09:12

Anders Lindberg tillträdande politisk chefredaktör på Aftonbladet. Foto: Magnus Sandberg

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg har utsetts till ny politisk chefredaktör på tidningen. UPPDATERAD


Till Aftonbladets ledarsida kom Anders Lindberg 2010. Åren 2016-2017 var han tillförordnad politisk chefredaktör på tidningen. Nu efterträder han Karin Pettersson som varit politisk chefredaktör sedan hösten 2010, men nyligen lämnade för en tjänst som Director of Public Policy i Schibsted.

– Det känns väldigt roligt och pirrigt. Aftonbladets ledarsida har funnits med mig under en stor del av min uppväxt. Att då få det här uppdraget är förstås stort, säger Anders Lindberg till Medievärlden.

Men han funderade både en och två gånger innan han tackade ja:

– Det är en av svensk samhällsdebatts mest utsatta poster, därför tänkte jag igenom det ordentligt. Men jag landade i att det här verkligen är något jag vill.

Hur kommer läsarna att märka att du tar över?

– Ledarsidan är ett kollektiv där vi diskuterar politiska frågor och därefter bestämmer tillsammans vilken linje vi ska driva. Och eftersom jag varit en del av ledarsidan i över sju år har jag ju satt mina avtryck. Men det är klart, jag är en annan person – och det lär ju märkas, säger Anders Lindberg och vidare:

– Vi ser i dag en samhällsutveckling där högerpopulistiska krafter tar allt större utrymme. Det som tidigare har ansetts vara traditionella vänsterröster är ganska undanträngda i dagens debatt. Aftonbladets ledarsida ska strid mot den utveckligen och för progressiva värderingar.

”Anders Lindberg är en person med en stark övertygelse som brinner för den politiska debatten. Aftonbladets ledarsida och opinionsjournalistik bidrar till ett levande och vitalt politiskt samtal i vårt demokratiska samhälle. Med sitt engagemang och sin erfarenhet av opinionsjournalistik kommer Anders Lindberg fortsätta att ge Aftonbladets ledarsida en självklar plats i samhällsdebatten”, säger Raoul Grünthal, Aftonbladets styrelseordförande och vd för Schibsted Media.

Vem som utses till politisk chefredaktör bestämmer styrelsen, men det avgörande inflytandet har minoritetsägaren LO.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev