Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Han sätter ord på sammanbrottet

Publicerad: 31 Oktober 2012, 09:57

Hans krönikor har både roat och oroat Svenska Dagbladets läsare i flera år. Med svartsynt formuleringsglädje har Andreas Cervenka fått många att fundera på hur länge det ekonomiska systemet ska hålla ihop.


Svenska Akademiens sekreterare Peter Englund är en beundrare. Författaren Bodil Malmsten en annan. När han har releasefest för sin bok då kommer såväl finansfantomen Sven Hagströmer som Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

I dag är Andreas Cervenka hyllad och prisad ekonomijournalist på Svenska Dagbladet.

Men karriären började minst sagt stapplande.

Efter att ha skrivit för studenttidningar i Uppsala sökte han sommaren 1995 sommarjobb på ett 30-tal tidningar. Och fick nobben av alla.

– Jag fick knappt ens svar, säger Andreas Cervenka.

Året därpå var han på en arbetsmarknadsdag. Där kunde man söka jobb på Finanstidningen.

– Så jag slängde in en rätt slarvig ansökan. Men fick jobb i alla fall.

Andreas Cervenkas minnesbild är att han redan första dagen toppade tidningen med något om en finanskändis som startat en fond.

Sedan tog det fart. På Finanstidningen jobbade han med Thomas Peterssohn som minns Andreas Cervenka som den smartaste och mest flyhänta spolingen där. Så när Thomas Peterssohn började på Dagens Industri såg han till att Andreas Cervenka kom dit också:

– Vi bollade affärsnyheter och internetidéer dagarna i ända. Vi tyckte att det var dåligt att di.se bara la ut en gammal papperstidning när intresset för realtidsnyheter inom ekonomi var hur stort som helst. Jag minns i alla fall att jag ville säga upp mig när den amerikanska ekonomisajten thestreet.com tog in miljardbelopp och när Spray köpte Nettavisen i Norge för 200 miljoner. Några månader senare hade vi affärsplanen klar, Schibsted var med på tåget och vi hade 30 miljoner på kontot, berättar Thomas Peterssohn.

Sajten Ekonomi24 var född. 2001 fick Peterssohn & Cervenka Stora Journalistpriset i kategorin Nya Medier.

Thomas Petterssohn, nu vd för Mittmedia, hade då rollen som chefredaktör på Ekonomi24. Och därför ansvaret för att arbetsmyran Cervenka inte tog ut svängarna för mycket.

– Andreas skrev tio artiklar per dag samtidigt som han var nyhetschef så visst slank det med lite udda grejer. Vi körde alltid hårda vinklar på hårda affärsgrejer, men väjde inte för det pikanta eller komiska. Lite kvällstidning helt enkelt. Men förvånansvärt få utgivarärenden.

Hur skulle du beskriva Andreas Cervenka?

– En slagfärdig cyniker som transformerats till en genomsnäll småbarnspappa.

Efter några år på Affärsvärlden, som tog över Ekonomi24 våren 2002, och en tid på Dagens Nyheter klev Andreas Cervenka in på Svenska Dagbladets redaktion 2007.

Nu är hans vässade krönikor ett stadigt inslag i många människors söndagsvanor. Så när det var dags för pappaledighet i början av året hörde läsarna av sig och var oroliga för att han hade slutat.

I sina krönikor går han hårt åt finansvärldens toppar och experter. Och varnar ihärdigt för att det ekonomiska system vi har i dag snart kommer att kollapsa. Och han gör det med ett mycket effektivt bildspråk:

Det som gjorts för att rädda det globala finansiella systemet från undergång riskerar att bli lika långsiktigt effektivt som att hämta andan i en plastpåse.

De som redan i mitten på 2000-talet gormade om risken för en kommande eurokris kunde lika gärna ha hållit sin monolog i en badring på öppet hav.

Be en duktig mimare illustrera ett syntetiskt swapkontrakt och det kan bli problem. Denna snårighet gör det lätt att ta betalt, men också väldigt svårt att förutse krascher eftersom det är så få som faktiskt orkar sätta sig in i det finstilta.

En anledning till detta, närmast visuella, berättande är att han inte har kritstrecksrandiga typer med portfölj och ett par tre betyg från Handels för ögonen när han skriver. Han har istället riktat sig till sin brorson, som nu hunnit fylla sex år. Det är denna parvel som ska förstå innehållet. Vilket gör det tillgängligt för även de som inte gått ut Handels. Och kanske även för dem:

– För ärligt talat undrar jag hur många som jobbar på finansbolag eller liknande som verkligen vet hur kreditderivat fungerar, eller vad subprimelånen på den amerikanska bostadsmarknaden egentligen är.

Normalt brukar det ta tre dagar att producera en krönika. Två dagar till research och sedan en dag att måla slutsatserna med ord.

– Och jag vet att det är mycket lyxigt att få den tiden.

Arbetsprocessen brukar inledas med att Andreas Cervenka funderar på vad är det sjukaste just nu.

– Så det är ingen brist på ämnen att ta upp.

Läser ditt brorsbarn dina texter?

– Läser vet jag inte om han gör, men han vet att ”han varit med i tidningen” några gånger och verkar tycka att det är kul.

På frågan om han är en undergångsprofet försöker Andreas Cervenka slingra sig ur med att det är en del som säger så.

– Men dagens ekonomiska system är på många sätt ohållbart, precis som hur vi hanterar vårt ekologiska system, och frågorna hänger ihop förövrigt. Även om man kan tycka att nu när det är fint väder är det väl inga problem hävdar många, inte bara jag, att mycket måste göras.

– Man kan säga att jag är problemorienterad. I det långa loppet är jag optimist, för alternativet är att lägga sig ner och dö. Men vi står inför ett antal stora problem som ingen har börjat ta tag i.

I sina krönikor tacklar Andreas Cervenka de stora frågorna och utmanar etablerade institutioner. Man kan förledas att tro att han har en gedigen akademisk karriär bakom sig. Han har gått på universitet och bland annat läst en termin nationalekonomi. Men är själv osäker om han lyckades tenta av några poäng överhuvudtaget.

– Några gånger har jag fått reaktionen av människor som själva har ekonomexamen att det måste vara därför de tycker att jag är så bra, att jag inte har en massa akademiska meriter.

I somras släpptes ett antal av hans krönikor i bokform. Vad är pengar fick stående ovationer på kultursidorna. Något som förvånade författaren.

– Jag hade inte alls trott att den skulle få någon uppmärksamhet.

Först höll det inte på att bli någon bok alls. För den som kom med tanken först var Andreas Cervenkas pappa:

– Då blev det ju nej direkt, det ska jag inte.

Men sedan tyckte Svenska Dagbladets dåvarande redaktionschef Martin Jönsson det också samt nämnde att han hade kontakter i förlagsbranschen. Och då blev det av.

Det var inte bara recensenterna som gillade boken. Den är redan inne på sin tredje upplaga och har i nuläget sålt över 15 000 ex. En anledning kan vara att den bara finns som pocket och e-bok. Och det är den e-bok som hittills sålt mest under en vecka (2 000 ex).

Boken blev till stora delar till under hans pappaledighet men Andreas Cervenka bedyrar att det inte gick ut över barnet. Vars mamma för övrigt också är ekonomijournalist, men på SVT. Fast när de träffades jobbade båda på Svenska Dagbladet.

– Det började med att vi berömde varandras texter. Det är så man appellerar till en journalist.

Han kan berätta om komplicerade makroekonomiska skeenden och företeelser på ett för vanliga dödliga begripligt sätt. Men när det gäller mikroekonomi passar han. I alla fall om det gäller vad som händer och har hänt på Svenska Dagbladet denna turbulenta höst.

– Det är svårt när man är mitt i det. Det är så lätt att bli hemmablind. Och jag är inte rätt person att uttala mig, jag är helt enkelt inte tillräckligt insatt.

Vi sitter i Svenskans fikarum i det nya Schibstedhuset. Det är samma dag som alla ansökningar om avgångsvederlag ska vara inne. Snart ska ett 40-tal tjänster förvandlas från en teoretisk siffra till ett antal tomma skrivbord.

– Det som händer nu är givetvis jättetråkigt. Men samtidigt, nu är det som det är. Och jag försöker lägga energin på att göra bra grejer. Sedan får vi se vart det tar vägen.

Sedan blir det ett mindre brandtal för journalistiken i allmänhet och ekonomigrenen i synnerhet:

– Jag tycker att det finns ett dåligt självförtroende i branschen nu. Och det finns ingen grund till det. Vi får väldigt mycket respons från läsarna och de värdesätter verkligen vad vi gör. Jag skulle säga att det aldrig känts så meningsfullt att vara journalist som nu.

 Det vi gör engagerar folk. Sedan är frågan hur vi ska ta betalt för det.

Andreas Cervenka

Familj: Fru Johanna, reporter på SVT, son på 16 månader

Äter helst: Grillade lammkotletter

Dricker helst: Cola Light

Läser helst: Böcker, just nu En Osynlig av Pontus Ljunghill. Annars bra reportage i typ Filter eller Vanity Fair.

Ser helst: Innan jag fick barn bra serier som The Wire. Nu är jag glad om jag håller mig vaken till sena (19.30) Rapport….

Räkna helst: Antal golfslag, ju färre desto bättre

Favoritord: Att döma av mina texter måste det vara ”men” och ”centralbank”. Gillar ordet bankir, det doftar mer cigarr än till exempel bankman.

Okänd talang: Planespotter

Medieovana: Ft.com en lördagmorgon. Kollar golf- och flygsajter lite för ofta.

Annan ovana: Glass et al

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.