Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Han pekas ut som ny vd för Mittmedia

Publicerad: 12 mars 2019, 13:25

Mikael Nestius. Foto: Andreas Elgstrand

Bonnier Business Medias vd Mikael Nestius utpekas som tänkbar ny vd för Mittmedia när Bonnier News tar över om tre veckor. "Han är ansvarig för läsarintäkter och ute för att förbereda integrationen", förklarar Bonnier News vd Anders Eriksson.


Ämnen i artikeln:

BonnierAnders ErikssonMittmedia

I går var Bonnier News publicistiska utvecklingsdirektör Lotta Edling och Mikael Nestius i Sundsvall för att studera Mittmedias centrala redigering vilken sparat in ett sjuttiotal tjänster på de 28 tidningarna. Dagen innan var de i Västerås för att träffa nyckelpersoner inom Mittmedia. Besöken sker under visst hemlighetsmakeri.

Mittmedias vd Per Bowallius har signalerat sin avgång och fick redan i höstas påpekanden från sin styrelse om att han borde överväga sin ställning. Mikael Nestius ”Eriksgata” ute i Mittmedialand har utlöst spekulationer om att han utsetts att ta över vd-jobbet nästa månad.

Mikael Nestius startade på 1990-talet stadsdelstidningar i Stockholm, blev 2001 chefredaktör för Bonniers gratistidning Stockholm City som åsamkade koncernen förluster på närmare 1 miljard kronor innan den lades ned 2009. Därefter blev Nestius publisher för Dagens Medicin och 2013 vd för Bonnier Business Media, där bland annat Medievärlden ingår.

Bonnier News har uttalat ambitionen att satsa på den lokala journalistiken i Mittmedias tidningar. Ansvaret för redaktionellt innehåll och läsarintäkter ska ligga lokalt. De lokala säljarna ska erbjuda hela Bonniers produktsortiment och annonserbjudande på det sätt som framgångsrikt skett i Skåne.

Anders Eriksson vill tona ned spekulationerna om Nestius roll:

– Han ansvarar för läsarintäkter på DI och Bonnier Business Media och var med när vi gjorde ”due diligence” på Mittmedia. Nu har vi ett tiotal, om inte fler, medarbetare ute för att förbereda integrationen. Det är i huvudsak samma personer som var med inför affären och nu är de ute och träffar fler kollegor inom Mittmedia.

Den 27 mars ska Konkurrensverket godkänna Bonniers köp av Mittmedia. Alternativet är en fördjupad prövning som kan ta upp till tre månader. Den 2 april har Bonnier och partnern Amedia planerat att stänga affären och formellt ta över landsortstidningarna. Då avgår med automatik Mittmedias tidigare styrelse och en ny utses av de nya ägarna. Expressens förre vd Bengt Ottosson, som länge förespråkade Polaris som köpare, avgår då som styrelseordförande.

– Ny ordförande? Det har vi inte tagit ställning till, säger Anders Eriksson. Jag vill påpeka att vi ännu inte äger tidningarna. Men om du tittar dig omkring bland våra andra bolag kanske du kan gissa.

Ordförande i Bonnier News övriga bolag är Bonnier AB:s tidigare vd Tomas Franzén.

Leif Holmkvist

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.