Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Han får ta emot Svenska Fotobokspriset 2017

Publicerad: 27 mars 2017, 07:05

Kalle Assbring vinner Svenska Fotobokspriset 2017 för sin bok Fadern, Sonen och Göran.

Kalle Assbring vinner Fotobokspriset 2017 för sin bok Fadern, Sonen och Göran, i vilken han berättar om mordet på sin far.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Fadern, Sonen och Göran (Dokument Press, 2016) handlar om Kalle Assbrings pappa fotografen och journalisten Göran Assbring som dödades under en reportageresa i Eritrea hösten 1983. Fotoboken handlar också om Kalle Assbrings saknad under uppväxten samt hur han gått i sin fars fotspår. Dessutom får läsaren möta flera eritreaner som döpts till Yuran efter Kalle Assbrings stupade far. Bland dem den fängslade journalisten Dawit Isaaks son, Yoran Isaak.

Juryns motivering lyder: ”En berättelse som rör sig mellan olika tider, platser och generationer. Händelser på 1980-talet påverkar samtiden tvärs över landsgränser. Detta är en bok som utvidgar den traditionella dokumentära skildringens ramar, med en form som överraskar. Den privata tragedin växer till ett politiskt sprängstoff som påverkar många. Och alla heter de Göran.”

Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 av fotoförfattare och -illustratörsektionen inom Svenska Fotografers Förbund. Priset, ett stipendium om om 60 000, delas ut årligen för att uppmärksamma och stimulera kvalitativ fotoboksutgivning.

”Det här priset hade jag velat dela med min far. Pappa Göran var en av få som försökte ge en röst inifrån Eritrea, och jag är så stolt att hans minne lever kvar hos så många där. Genom mitt fotoboksprojekt har även jag kommit honom och mitt minne av honom närmre,” säger Kalle Assbring i en kommentar.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News