Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Han avslöjade judehatet i Malmö

Publicerad: 21 December 2010, 11:48

Andreas Lovén är en av de tre journalisterna i Skånskans grävnav och mannen bakom de uppmärksammade gräven om 19-åriga Ulf och den judiska befolkningen i Malmö.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Andreas Lovén tycker att navet har gjort det lättare att gräva.

Det har underlättat otroligt. Jag jobbar med grävprojekt vid sidan av mina vanliga jobb precis som förut. Skillnaden är att när jag har tillräckligt mycket material kan jag säga till mina chefer och få den tid jag behöver för att göra klart, säger Andreas Lovén.

Han håller med sin chef Mimmi Karlsson Bernfalk om att det krävs en del skinn på näsan för att orka med grävandets baksidor.

Jag hade det hett om öronen när jag gjorde jobbet om den judiska befolkningen. Samtidigt visste jag att reaktionerna skulle bli starka redan innan. Men det var efteråt, i somras när jag var ledig som jag började tänka mycket på det. Det var jobbigt att bli ifrågasatt av så många och även av kollegor i branschen, berättar Andreas Lovén.

Enligt Andreas Lovén är tips och ett bra kontaktnät A och O för att få loss bra gräv. I inledningsskedet är ett tips, någon som pekar ut något intressant ofta viktigare och mer givande än att sitta och gå igenom kilovis med material.

Fallet Ulf fick jag genom ett tips. Men där var problemet att tipsaren avslöjade så minimalt med information att jag råkade leta i fel kommun först. Men när det väl lossnade jobbade jag intensiv i en vecka för att kunna konfrontera de inblandade, säger Andreas Lovén.

Hur ska slimmade redaktioner göra för att skapa utrymme åt den grävande journalistiken?

   Det måste finnas en drivkraft både hos dem som leder tidningen och hos reportrarna som måste ta tillvara på de små tillfällena under den vanliga arbetsdagen. En halvtimme här och där kan räcka ganska långt. Ledningen måste också vara villig att ge reportern tid när man är något på spåren.

Serien om judehatet i Malmö

Berättelsen om Ulf

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.