Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag06.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hamza Yalcin friges

Publicerad: 28 September 2017, 11:11

Den svensk-turkiska journalisten Hamza Yalcin som – på Turkiets begäran – greps i Spanien i början av augusti släpps fri i väntan på beslut.


Den 3 augusti greps Hamza Yalcin i en passkontroll i Barcelona, Spanien. Bakgrunden till gripandet var en internationell efterlysning som utfärdats av myndigheter i hans tidigare hemland Turkiet. Sedan gripandet har han suttit frihetsberövad.

I mitten av 1980-talet flydde Hamza Yalcin till Sverige. Flykten skedde efter en tid i Turkiskt fängelse, där han hamnat på grund av sitt journalistiska arbete. Sedan han kom till Sverige har Hamza Yalcin bland annat skrivit för den regimkritiska tidningen Odak Dergisi och öppet kritiserat Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

I Turkiet står Hamza Yalcin anklagad för terrorsamröre – och det är också därför landet utfärdat en Interpol-efterlysning. Men terroranklagelserna har avfärdas av internationella pressfrihetsorganisationer, vilka hävdar att det är svepskäl för att tysta en kritiker.

Nu skriver Expressen att Hamza Yalcin släpps fri i väntan på att domstolen fattat beslut om en eventuell utlämning till Turkiet.

Turkiet återfinns på plats 155 av 180 på Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex.

Spanien återfinns på plats 29 av 180 på Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.