Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Hälften av tidskriftsförlagen ökade intäkterna förra året

Publicerad: 14 Augusti 2012, 06:58

Hälften av de tio största tidskriftsutgivarna ökade intäkterna i fjol jämfört med det föregående året. Den största ökningen svarade Talentum för.


Sett på fem års sikt växte Egmont tidskrifter med 68 procent, LRF Media med 40 och Aller media med tolv procent. Egmont tidskrifters stora tillväxt berodde i huvudsak på att förlaget slogs ihop med Hjemmet Mortensen, men även på förvärv av bland annat Auto, motor och sport.

LRF Media expanderade främst genom förvärv och nya tidningar.

Aller medias tillväxt under den senaste femårsperioden berodde på förvärv, nya tidningar och på tillväxt på en del segment. Koncernen är marknadsetta i Sverige på familje- och kändistidningar, men ger även ut damtidningar och magasin inriktade på mat, mode, inredning, trädgård mm. Förlaget har också en omfattande utgivning av korsordstidningar. Aller media sålde i fjol PS till Forma magazines, köpte Mat & vänner och dess systertidningar och startade Isabellas. Rörelseresultatet belastades med en royaltyersättning till det danska moderbolaget på 33,5 (33,6) miljoner kronor. Frida förlag ägs till lika delar av Aller media och Ove Jerselius bolag.

Under femårsperioden minskade intäkterna med 15 procent för Kärnan vars unga kunder tillhör den generation som även roar sig på nätet med till exempel spel. Albinsson & Sjöberg förlorade 15 procent av intäkterna och IDG elva procent.

Tre förlag drev verksamheten med god lönsamhet. Egmont Kärnan tjänade tio öre per krona och Aller media och Egmont tidskrifter presterade en marginal på nio procent.

Egmont Kärnan ger bland annat ut tidningarna Bamse, Hälge och Julia och barninriktade böcker och album. Förlaget kontrollerar uppemot 100 procent av serietidningsmarknaden i Sverige. Företaget säljer även musik- och lek- och aktivitetsinriktade produkter. Förlagsverksamheten svarade i fjol för 367 (400) miljoner kronor av nettoomsättningen på 501 (530) miljoner kronor och musik och aktivitetsprodukter för 134 (130) miljoner. Förlaget byggdes upp av Egmont på 1990-talet då Bonniers sålde sina serietidningar.

Egmont tidskrifter ger ut ungefär 30 tidskrifter till exempel Hemmets Journal, King, Datormagazin och Motorbörsen. Förlaget är störst i Sverige på annonsbörsmarknaden och har en omfattande utgivning av bland annat bil-, båt-, data- och fritidsinriktade tidningar som t ex Classic motor, Praktiskt båtägande, Datormagazin och Utemagasinet. Den stora förlusten år 2010 berodde på omstruktureringen.

LRF Media och Albinsson & Sjöberg skrev resultatet i rött. För LRF Medias del berodde resultatfallet på en försvagad annons- och upplagemarknad, på den omstrukturering som inleddes sedan Ruben Jacobsson tillträtt som koncernchef i augusti i fjol och på resultatandelarna i koncernen på -46,2 (0) miljoner kronor. Omstruktureringen ledde till chefsbyten och nedläggningsbeslut för åtta tidningar. LRF Media har en stark ställning på lantbruksmarknaden och på segmenten båtar, historia och inredning. Förlaget upprättar inte någon koncernredovisning som inkluderar försäljningsbolaget och de sex historieinriktade tidningarna. Detsamma gäller Allt om vin, Cosmopolitan, Fiske för alla, Föräldrar & barn, Hästmagazinet och Segling. I år tillträdde förlaget som ägare av Driva eget som startades av Anders Andersson.

Förlags AB Albinsson & Sjöberg är Nordens största motorinriktade förlag med tidningar som till exempel Bilsport, Trailer och Trucking Scandinavia. Förlaget agerar även på mäss- och eventmarknaden och har en viss bokutgivning. Företagsledningen beslutade att omstrukturera dotterbolaget Alfamer i Finland och Ryssland efter förlust. Sverige svarade förra året för 184 (185) miljoner av nettoomsättningen på 209 (212) miljoner kronor och Finland och Åland för 12 (13) miljoner kronor.

Bonnier tidskrifter innehåller merparten av de svenska tidskrifterna, men bland annat Dagens medicin och Vi i villa ligger i andra delar av Bonnier-koncernen. I BT ingår dessutom flera rörelsedrivande bolag bland annat Bonnier Antik & Livsstil och Spoon publishing – men Bonnier tidskrifter upprättar inte någon koncernredovisning. Verksamheten i Stockholm city avvecklades under året och Laga lätt, Misstänkt och Your life lades ned. Icon och Styleby startades i fjol liksom en resebyråverksamhet knuten till några av magasinen. Bonnier tidskrifter köpte i fjol 60 procent av aktierna i Mediafy som äger Tidningskungen som bedriver en Internet-baserad försäljning av tidningar. I våras beslutade Bonnier tidskrifter att minska personalstyrkan med ungefär 15 procent.

Forma magazines ger ut Hus & hem, Icakuriren och ytterligare ungefär 20 magasin och en rad oneshots. Kattis lades ned under fjolåret och Leva och PS slogs ihop. Den senare skall avvecklas i år. Den finska verksamheten domineras av Kotivinkki och Trendi. Förlagsverksamheten bolagiserades under 2010 inför en försäljning av Forma publishing group som dock genomfördes bara delvis i år då Stampen köpte uppdragsverksamheten.

Mentor online ger ut 24 näringslivsinriktade tidskrifter som bevakar bland annat detaljhandeln, transportsektorn och storhushållsmarknaden. Fjolårets omsättningsökning berodde bland annat på att annonsintäkterna ökade till 97,4 (94,3) miljoner kronor. I fjol startade Mentor tre mässor och genomförde ungefär 40 mässor och andra events. Försäljningen för webbplatsen, mässorna och eventen ökade till 28,9 (21,7) miljoner kronor. Förlaget tillträdde som ägare av Aktuell grafisk information den första januari i år. Mentor ägs till 34,4 procent av koncernchefen Mikael Heinig. Svenska mässan äger 20,3 och IDG-dottern Newcorp 15,8 procent.

IDG är störst i Sverige på data- och IT-inriktade tidningar som till exempel Computer Sweden och PC för alla, men under 2000-och 2010-talet investerade förlaget även i biotech, foto, korsord och spelinriktade magasin. De tryckta tidningarna konkurrerar med ett stort gratisutbud på internet.

Talentum ger ut Affärsvärlden, Ny teknik, Arbetarskydd, Lag & avtal och Teknikhistoria. Personalstyrkan minskades i fjol till 84 (94) anställda och personalkostnaderna till 65,5 (75,8) miljoner kronor.

Åke Bergman

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.