Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Hälften av sportjournalisterna hotas

Publicerad: 30 juni 2016, 10:43

Varannan sportjournalist har hotats, men bara 5 procent av hoten polisanmäls. Värst drabbade är kvinnorna. Det visar en undersökning från Föreningen grävande journalisters tidskrift Scoop.


I årets andra utgåva av Scoop presenteras en undersökning om vilka erfarenheter svenska sportjournalister har av hot kopplade till sin yrkesutövning. Totalt har 109 av Sportjournalistförbundets medlemmar svarat på enkäten, vilket innebär en svarsfrekvens på omkring 30 procent.

Av undersökningen framgår att nära varannan sportjournalist, 48 procent, har känt sig hotad någon gång. Och värst drabbade är kvinnorna. Av dem uppger 56 procent att de hotats, motsvarande siffra för männen är 46 procent.

Hoten kommer främst via sociala medier och mejl. Av de som hotats svarar 42 procent att hoten riktats mot dem i sociala medier, 38 procent inkommer via mejl. 17 procent av sportjournalisterna har erfarenhet av att ha hotats i samband med sportevenemang eller restaurangbesök.

Men trots att nästan varannan sportjournalist har hotats polisanmäls bara fem procent av hoten.

”Att nästan hälften av de medlemmar som svarat på Scoops enkät känt sig hotade i sin yrkesutövning är allvarligt. Och värre än befarat. Våld och hot mot journalister ökar och sportjournalistiken är tyvärr inget undantag”, säger Lisa Edwinsson, ordförande i Svenska Sportjournalistförbundet, till Scoop.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev