Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Häktningsförhandling om Julian Assange hålls den 3 juni

Publicerad: 21 maj 2019, 09:59

Foto: Patrik Svedberg och Wikimedia.

Tingsrätten kör över åklagaren och går på försvarets linje – tillåter extra tid för överläggning mellan Wikileaksgrundaren Julian Assange och hans advokat.


Frågan om Julian Assange ska häktas i sin frånvaro kommer att avgöras av Uppsala Tingsrätt den 3 juni. Förhandlingen kommer inledas klockan 10.00, skriver Uppsala Tingsrätt i ett pressmeddelande.

Som Medievärlden kunde rapportera i går begärde försvaret att förhandlingen skulle hållas den 3 juni och inte på onsdag som åklagaren yrkade, för att möjliggöra att de kunde träffa Julian Assange, som för närvarande sitter av ett straff i London. I ett svar till Tingsrätten skriver vice överåklagare Eva-Marie Persson, som leder utredningen om Julian Assange, att det inte behövs mer tid för försvaret att mötas.

Hon skriver i ett yttrande till tingsrätten att hon anser att Julian Assanges advokat Per E Samuelson under en veckas tid vetat om att hon tänkte lämna in en begäran om att häkta Wikileaks-grundaren. De problem som försvaret nu för fram ska därför vara avhjälpta genom den längre tidsfristen. Åklagaren håller fast vid sin linje att förhandlingen bör hållas under onsdagen, men kan också sträcka sig till att förlänga fristen ytterligare en vecka till den 29 maj.

Men tingsrätten kör alltså över åklagaren och ger försvaret rätt. De skriver att det faktum att Julian Assange sitter i fängelse i ett annat land gör att det inte är lika bråttom som i andra fall när någon ska häktas i sin frånvaro.

”Tingsrätten har vid bestämmandet av datum för förhandlingen beaktat kravet på skyndsam handläggning och att försvararen ska beredas tillfälle att samråda med sin klient”, skriver tingsrätten.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.